Anlık Bildirim

OS X El Capitan ücretsiz olarak kullanıma sunuldu


Teknoloji devi Apple’ın ilk olarak WWDC 2015 konferansı kapsamında görücüye çıkarttığı OS X Yosemite’ın yerini alacak yeni nesil işletim sistemi OSX X El Capitan, 6,08 GB'lık boyutuyla Apple App Store üzerindeki yerini aldı.

Ücretsiz olarak elde edilebilen OSX X El Capitan, daha önce de detaylarına yer verdiğimiz üzere büyük tasarımsal yenilikler yerine daha çok kullanıcı tecrübesini iyileştirme ve performansı artırma yönünde adımlar atıyor. Yeniliklerden birisi Spotlight arama arayüzü. Spotlight penceresi artık ölçeklendirilebiliyor ve daha fazla içerik ekrana getirebiliyor. Doğal dil desteği ile mesajları ve dökümanları daha kolay tarayan arayüz, Mail ve Finder gibi uygulamaları da daha derin tarayabiliyor. 

Diğer yenilik tam ekran uygulamalarda ortaya çıkıyor. Artık iki farklı uygulamayı sürekle bırak mantığıyla tek bir pencere içerisinde (Bu özellikle elbette daha önce de vardı ancak artık tek hareket ile yapılıyor) çalıştırabiliyorsunuz. Bu uygulamalar arasında içerik aktarımı da yine sürükle bırak ile kolayca yapılabiliyor. Ayrıca 3 parmak ile geçiş yaptığımız "Mission Control" ekranında bir pencereyi üst kısma sürükleyerek doğrudan tam ekrana geçirebiliyoruz. Tek katmanı bir görüntü yapısı kazanan Mission Control, böylece örneğin Safari'de açılan bütün ayrı pencereleri üst üste yerine ayrı şekilde sıralayarak uzun vadede büyük kolaylık sağlıyor.

Safari tarafında ise pinli sekmeler bizi karşılıyor. Beğendiğiniz sekmeleri sol tarafa doğru sıkıştırarak sabitleyebiliyorsunuz. Safari'yi yeniden açtığınızda bu sekmeler de bıraktığınız gibi sizi karşılıyor. Sekme içerisinde tıkladığınız bir link ayrı bir sekmede açılıyor. El Capitan ile geçtiğimiz dönemde Aperture'nin yerini alan Photos uygulaması da önemli yenilikler kazanıyor.
Artık fotoğraf detaylarına konum bilgileri dahil edilebiliyor ve albümler tarih ya da konuya göre sınıflandırılabiliyor. Photos yani Fotoğraflar uygulaması ayrıca üçünlü parti eklenti desteği de alıyor. Böylece geliştiriciler için Photos ile uyumlu uygulamalar yapmanın önü açılıyor. iPhone 6S ile iPhone 6S Plus sahiplerine özel olarak bünyesine "Canlı Fotoğraf" desteği dahil edilen uygulama, Apple'ın söylediği kadarıyla da Metal altyapısı sayesinde eskiye oranla %40 daha hızlı çalışıyor.
OS X El Capitan ücretsiz olarak kullanıma sunuldu
 

Sistem genelinde iOS platformundan hatırladığımız Metal grafik arayüzü OS X platformuna da geliyor. Yaklaşık yüzde 50 performans (Render) artışı getiren Metal arayüzü sayesinde grafik gerektiren uygulamalar (Örneğin bir PDF dosyası) artık çok daha hızlı ve akıcı bir şekilde çalışabiliyor. Metal, OpenGL'e göre 10 kat daha yüksek çizim performansı ortaya koyabiliyor. 

Ayrıca Notlar uygulaması da daha zengin düzenleme araçları ile geliştirilmiş durumda. iOS 9 ile El Capitan arasında iCloud temelli senkronizasyon yapılabiliyor ve alınan notlar hem biçimlendirilebiliyor hem de liste haline getirilebiliyor. Notlara fotoğraf, PDF, video, Pages dokümanları ya da harita bilgileri eklenebilirken, bütün bu ekstra içerikler konumlandırılan "eklenti" dosyası içerisinde bir arada bulunuyor. Notlar uygulaması artık hızlı içerikler yerine detaylı yazımlar için de aktif olarak kullanılabilecek bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
 Yine sistem genelinde trackpad üzerinde sürükleme yaptığınızda mail silmek gibi pek çok fonksiyon yerine getirilebiliyor. Yeni renk toplayıcı, yeni bir font, rehber içerisinde öneriler özelliği, son yapılan aramalar şeklindeki birçok özellik ile OS X El Capitan oldukça güçlü bir çözüm oluşturuyor. Birçok kişiye göre yapılan bu ufak ancak önemli değişiklikler, son kullancı deneyiminde büyük değişikliler meydana getiriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5615 kez okundu.
11 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS / OS X / tvOS / watchOS, os x el capitan ve
2 etiket daha macbook Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim