Anlık Bildirim

Mikroplar, Mars’tan dönüşte yakıt olarak kullanılabilir

Nature Communications’ta yayınlanan ve NASA tarafından finanse edilen yeni bir araştırma, mikropların Mars’tan dönüş yolculuklarında yakıt olarak kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

İnsanoğlunun Mars’a önümüzdeki yıllarda ulaşması bekleniyor. Kızıl Gezegen’e koloniler kurmak da bu konudaki en büyük hedeflerden biri. Ancak Mars yolculukları ile ilgili bazı soru işaretleri bulunuyor. Bunlardan biri de Mars’ta bulunan insanların Dünya’ya geri dönerken kullanacağı yakıt.

İnsanoğlu Mars'a koloniler kurmak istiyor Tam Boyutta Gör

Bilim insanları da yaptıkları yeni bir araştırmada, Mars’tan Dünya’ya dönüş için yeterli miktarda yakıt üretimi için yeni bir yol buldu: Mikroplar.

Nature Communications’da yayınlanan çalışma, siyanobakteri ismi verilen bir mikroorganizma ve E.Coli (Koli Basili) isimli bakterinin birlikte kullanımının roket biyoyakıtı oluşturmada kullanılabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, Mars üzerinde kurulacak olan bir fotobiyoreaktörün yardımıyla, siyanobakterinin bazı şekerler üretebileceğini ve E.Coli’nin bu şekerleri 2,3-bütandiol (2,3-BDO) adı verilen bir bileşene dönüştürerek yakıt olarak kullanılabileceğini düşünüyor. 2,3 BDO, bildiğimiz fırlatmalarda kullanılanlar kadar güçlü olmasa da bilim insanları Kızıl Gezegen’in düşük yerçekiminin bu sorunu çözebileceğine inanıyor.

Yakıt üretiminde mikroplar kullanılabilir Tam Boyutta Gör

Araştırmanın yazarlarından Pamela Peralta-Yahya da çalışma ile ilgili, “Mars’ta havalanmak için Dünya’dan çok daha az enerjiye ihtiyacımız var. Bu durum da bizim daha farklı yakıt yöntemleri düşünmemizi sağladı. Düşük yerçekiminden ve oksijen eksikliğinden yararlanmanın yollarını düşünerek bu sonuçlara ulaştık” ifadelerini kullandı.      

Maliyetler düşecek

Açıklamalara göre Dünya’ya geri dönüş için yeterli yakıt üretme süreci, dört futbol sahası büyüklüğünde bir fotobiyoreaktör inşası gerektirecek. Uzmanlar ayrıca bu sistemin gezegende bol miktarda bulunan karbondioksitle ve güneş ışığıyla güçlendirileceğini belirtiyor.

Fotobiyoreaktör Tam Boyutta Gör

Araştırmacılara göre süreç aynı zamanda, insanları hayatta tutmak için kullanılabilecek 44 ton fazla oksijen üretebilecek ve görev maliyetlerini düşürecek. Ekibin bu araştırmasının NASA tarafından finanse edildiğini de belirtmek gerek. Yani kulağa bilim kurgu gibi gelen bu yakıtın, NASA tarafından oldukça fazla ciddiye alındığını söylemek yanlış olmaz.

Son olarak bilim insanları, eğer bu yakıt uygun bir şekilde üretilebilirse, Mars yolculuklarının maliyetleri önemli ölçüde düşeceğini ve çok daha kolay hâle geleceğini düşünüyor.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim