Anlık Bildirim

Halley kuyruklu yıldızı 38 yıl sürecek Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı

Dünyanın en ünlü kuyruklu yıldızı dönüş yolculuğuna başladı. Halley kuyruklu yıldızı, 38 yıl sürecek yolculuğunun sonunda Dünya’da yaşayanlar için görsel şölen oluşturacak.
Halley kuyruklu yıldızı Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı Tam Boyutta Gör
Nihayet 8 Aralık Cuma gününden itibaren Halley kuyruklu yıldızının Dünya'ya yaklaşmakta olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Kuyruklu yıldızın Güneş'e en yakın olduğu perihelion noktasına ulaştığı 9 Şubat 1986'dan bu yana uzak uzaya doğru uzun bir yolculuğa çıkmıştı. Ve o zamandan günümüze kadar kuyruklu yıldız amansız bir şekilde Güneş'ten ve haliyle bizden uzaklaşmaya devam ediyordu. Ancak kısa süre öne bu durum tersine döndü.

Halley kuyruklu yıldızı Dünya yolunda

Geçtiğimiz gece Halley kuyruklu yıldızı, aphelion'a, yani yörüngesinin en ucuna vardı ve artık dönüş yoluna girdi. Bir gök cismi yörüngesinin en uzak noktasına ulaştığında hızı da en düşük seviyeye iniyor. Halley şu sıralarda saatte 3,272 km hızla hareket ediyor. Halley, perihelion'da yani Güneş’e en yakın konumdayken saatte 195.609 km hızla ilerliyordu.

8 Aralık'tan sonra kuyruklu yıldız yaklaşık 38 yıl sonra ilk kez Güneş'e ve haliyle Dünya’ya yaklaşmış olacak. Zamanla hızını artıracak olan Halley kuyruklu yıldızı, öncelikli olarak Güneş sisteminin dış gezegenlerini ziyaret edecek. Halley kuyruklu yıldızı Dünya’ya 19 Haziran 2061 tarihinde ulaşacak.

  • Neptün: 7 Mayıs 2041
  • Uranüs: 1 Mayıs 2053
  • Satürn: 7 Aralık 2058
  • Jüpiter: 25 Haziran 2060
  • Mars: 16 Mayıs 2061
  • Dünya: 19 Haziran 2061
  • Venüs: 9 Temmuz 2061

2061’de 10 kat daha parlak olacak

Halley kuyruklu yıldızı Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı Tam Boyutta Gör
Güneş'e doğru ilerlerken, ilkbaharın sonları ve yazın başlarında sabah gökyüzünde görülebilecek ve Kuzey Yarımküre'de açık bir şekilde görülecek olan Halley kuyruklu yıldızı, en son göründüğü 1986 yılına nazaran 10 kat daha parlak görünecek. Çünkü bu sefer kuyruklu yıldız Güneş'in bizimle aynı tarafında, tam görüş alanında olacak. Bu ünlü gök cismi haziran ayının ortalarından ağustos ayının sonlarına kadar gökyüzünde rahatlıkla gözlemlenebilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim