Anlık Bildirim

Mikroplastik sorununa mikro-robot çözümü

Doğada yüzlerce yıl bozunmadan kalabilen mikroplastik problemi için bilim adamları mikroplastiği kendiliğinden bularak parçalayabilen mikro-robotlar geliştirdi.

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda Antarktik buzullar ve Alpler gibi Dünyanın en doğal yerlerinde çok yüksek miktarda mikroplastik tespit edildi. Mikroplastiklerin deniz sistemleri ve insana olan zararları göz önüne alındığında, bilim adamları bu tespiti bir “uyan çağrısı” olarak nitelendiriyor.

Mikroplastik sorununa mikro-robot çözümü


Plastikler hayatın her alanına girmiş durumda. Kullandığımız bilgisayarlardan su içtiğimiz pet şişelere kadar birçok üründe plastik kullanılıyor. Bu plastikler mekanik ve/veya kimyasal yöntemlerle belli bir noktaya kadar parçalanabiliyor ancak parçalanmanın son ürünlerinden olan 5 mm’den daha küçük mikroplastiklerin toplanması ve parçalanması hiç de kolay olmuyor. Eğer mikroplastikler kendi hallerine bırakılırsa parçalanmaları yüzlerce yıl alabiliyor. Günden güne artan mikroplastik birikimi insan ve hayvan sağlığı ile deniz ekosistemlerine ciddi zararlar veriyor.

Çözüm olarak güneş ışığı ile aktive edilen ve plastiğin parçalanma sürecini hızlandıran katalizörler kullanılabilir ancak bu bileşikleri mikroplastikler ile etkileşime sokmak oldukça zor. Öte yandan, gelişen teknoloji ve mikroplastik sorununun çözümü için yapılan araştırmaların artışı sonucunda bilim adamları Güneş ile çalışan bu katalizörleri mikroplastikler ile doğrudan etkileşime sokmayı bulmuş gibi.

Martin Pumera ve meslektaşları, kendiliğinden mikroplastiklere doğru hareket ederek onları tutan ve parçalayan, güneş ışığıyla tahrik edilen bir katalizör oluşturmak istediler. Katalitik bir malzemeyi ışıkla çalışan mikro robotlara dönüştürmek için yıldız şeklinde bizmut vanadat parçacıkları yaptılar ve ardından 4-8 µm genişliğindeki yapıları manyetik demir oksitle kapladılar.

Mikroplastik sorununa mikro-robot çözümü Tam Boyutta Gör


Araştırmanın sonucunda söz konusu katalizörlerin 4 ayrı plastik türünü tanıyabildikleri anlaşıldı. Ekip daha sonra mikro-robot katalizörü ile kaplanmış dört plastiğin parçalarını seyreltik bir hidrojen peroksit çözeltisi içinde aydınlattı. Bir hafta sonra plastiğin ağırlığının %3'ünü kaybettiğini, yüzey dokusunun pürüzsüzden çukurluya dönüştüğünü ve arta kalan çözeltide plastiklerin küçük molekülleri ve bileşenlerinin bulunduğunu gözlemlediler.

Araştırmacılar, kendinden tahrikli mikro-robot katalizörlerinin, mikroplastikleri yakalayıp bozabilen sistemlere giden yolu açtığını düşünüyor.

Kaynakça https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acsami.1c04559 https://scitechdaily.com/bacteria-sized-metallic-robots-take-on-microplastics-and-win-by-breaking-them-down/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim