Son zamanlarda yapılan araştırmalarda Antarktik buzullar ve Alpler gibi Dünyanın en doğal yerlerinde çok yüksek miktarda mikroplastik tespit edildi. Mikroplastiklerin deniz sistemleri ve insana olan zararları göz önüne alındığında, bilim adamları bu tespiti bir “uyan çağrısı” olarak nitelendiriyor.
Plastikler hayatın her alanına girmiş durumda. Kullandığımız bilgisayarlardan su içtiğimiz pet şişelere kadar birçok üründe plastik kullanılıyor. Bu plastikler mekanik ve/veya kimyasal yöntemlerle belli bir noktaya kadar parçalanabiliyor ancak parçalanmanın son ürünlerinden olan 5 mm’den daha küçük mikroplastiklerin toplanması ve parçalanması hiç de kolay olmuyor. Eğer mikroplastikler kendi hallerine bırakılırsa parçalanmaları yüzlerce yıl alabiliyor. Günden güne artan mikroplastik birikimi insan ve hayvan sağlığı ile deniz ekosistemlerine ciddi zararlar veriyor.
Çözüm olarak güneş ışığı ile aktive edilen ve plastiğin parçalanma sürecini hızlandıran katalizörler kullanılabilir ancak bu bileşikleri mikroplastikler ile etkileşime sokmak oldukça zor. Öte yandan, gelişen teknoloji ve mikroplastik sorununun çözümü için yapılan araştırmaların artışı sonucunda bilim adamları Güneş ile çalışan bu katalizörleri mikroplastikler ile doğrudan etkileşime sokmayı bulmuş gibi.
Martin Pumera ve meslektaşları, kendiliğinden mikroplastiklere doğru hareket ederek onları tutan ve parçalayan, güneş ışığıyla tahrik edilen bir katalizör oluşturmak istediler. Katalitik bir malzemeyi ışıkla çalışan mikro robotlara dönüştürmek için yıldız şeklinde bizmut vanadat parçacıkları yaptılar ve ardından 4-8 µm genişliğindeki yapıları manyetik demir oksitle kapladılar.
Araştırmanın sonucunda söz konusu katalizörlerin 4 ayrı plastik türünü tanıyabildikleri anlaşıldı. Ekip daha sonra mikro-robot katalizörü ile kaplanmış dört plastiğin parçalarını seyreltik bir hidrojen peroksit çözeltisi içinde aydınlattı. Bir hafta sonra plastiğin ağırlığının %3'ünü kaybettiğini, yüzey dokusunun pürüzsüzden çukurluya dönüştüğünü ve arta kalan çözeltide plastiklerin küçük molekülleri ve bileşenlerinin bulunduğunu gözlemlediler.
Araştırmacılar, kendinden tahrikli mikro-robot katalizörlerinin, mikroplastikleri yakalayıp bozabilen sistemlere giden yolu açtığını düşünüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.