Anlık Bildirim

mRNA aşıları DNA'mızda bir değişime sebep olur mu?

mRNA aşılarının kullanıma sunulmasından bu yana bu aşıların DNA'mızda bir değişikliğe veya bozulmaya sebep olup olmayacağı tartışılıyor. Ancak bunun olabileceğine dair hiçbir kanıt yok.

mRNA aşılarının DNA'daki etkileri Tam Boyutta Gör

Bilindiği üzere Pfizer ve Moderna aşısı mRNA tekniğiyle geliştirilmiş aşılardır. Yani bu aşılar haberci ribo-nükleik asit olarak bilinen genetik materyalin küçük parçalarını içeren açılardır. Birçok insan mRNA aşıları kullanıma sunulduğundan bu yana bu aşıların DNA'mızda bir değişime sebep olup olmayacağını sorguluyor. Elbette bu durum Türkiye'de de yapılan BionTech/Pfizer aşısına olan isteğin azalmasına sebep oluyor. 

mRNA aşısı temel olarak nasıl çalışır? 

Pfizer ve Moderna aşılarındaki mRNA metodu basitçe hücrelerimize koronavirüs spike proteini yapmak için geçici talimatlar verilmesidir. Bu protein esasen SARS-CoV-2'nin yüzeyinde bulunur. Proteinle karşılaşmamızın ardından da bağışıklık sistemimiz vücudumuzu virüse karşı korumayı öğrenir. Aslında bu kadar kolaydır mRNA aşılarının işleyişi. 

mRNA aşılarının DNA'daki etkileri

Peki gerçekten mRNA aşıları DNA'da bir değişikliğe sebep olur mu? 

Uzmanlara göre bunun olma şansı neredeyse sıfır. Aşıların mRNA'sı haddi zatında fazlasıyla kısa ömürlüdür ve işini yaptıktan sonra hızla parçalanır. İşte bu yüzden genetik kodlarımızı etkileyemez. Genetik kodumuz, DNA veya deoksiribo-nükleik asit, aşıların mRNA'sıyla farklı, fakat ilişkili bir moleküldür. Ve mRNA iki nedenden ötürü DNA'mıza yerleşemez: 

1. Her iki molekülün de farklı bir kimyası vardır. Eğer (oldu ya hani) mRNA'lar kendilerini rutin olarak DNA'mıza yerleştirebilseydi, bu durum proteinlerin nasıl üretileceğini alt üst ederdi. Öte yandan bu yerleşmeyle mRNA gelecek nesillere aktarılan genomlara da karışabilirdi. Uzmanlara göre ise bunu yapan yaşam formlarının hayatta kalma imkanı yoktur. Zaten canlılar bunun olmasını engelleyebilecek şekilde evrimleşmiştir. 

mRNA aşılarının DNA'daki etkileri Tam Boyutta Gör

2. Diğer bir neden ise basitçe aşı mRNA'sının ve DNA'nın hücrenin iki farklı yerinde olması. DNA'mız hücre çekirdeklerinde yer alır. Ancak aşı mRNA'sı doğrudan sitoplazmaya gider ve asla çekirdeğe girmez. Çekirdeğe mRNA taşıyan biline hiçbir taşıyıcı molekül yoktur. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11824 kez okundu.
49 kişi, toplam 61 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
mrna aşısı, DNA ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim