Anlık Bildirim

PCI Express 2004 yılında çıkıyor

PCI Express seneler içinde oldukça geride kalmış olan PCI veriyolunun yerini alacak olan yeni bir mimari.

Her ne kadar isimleri benzese de bu iki yapı arasında dağlar kadar fark var. En önemlisi PCI'ın paralel çalışması PCI Express'in seri yapıda olması. 6 PCI slotu olan bir anakartta bunları devre elemanlarıyla bağlamak için 1000 pin gerekirken, aynı sayıda PCI Express bunu 400 kadar pinle gerçekleştiriyor. Böylelikle anakart üzerinde büyük tasarruf sağlanıp, boyutları şu andakilerin yarısına rahatlıkla indirilebiliyor.

Her ne kadar paralel yapı terk edilip seriye geçilse de beklenin aksine (paralel yapıda yan yana pek çok hattın kullanıldığı düşünüldüğü için ) hızda büyük bir artış sağlanmış. Bugünkü PCI'lar 133MHz'lik bir hıza sahipken, PCI Express standartı 2.5 GHz'den başlıyor. Üstelik ilerleyen yıllarda bu 40GHz'e kadar çıkabilecek.

Intel, PCI Express chiplerini bu yılın ikinci yarısında üreticilere dağıtacak. Texas Instruments gibi bir kaç firma da bu yılın sonlarında ya da gelecek yılın başında ürünlerini pazara sunacak. Bu desteğe sahip ilk ürünler ise gelecek yıl içinde satışa sunulacak.

PCI Express hakkında daha fazla bilgi almak için PCI Sig adındaki konsorsiyumun sayfasını buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim