Anlık Bildirim

Danıştay, polislerin videosunun çekilmesini yasaklayan genelgeyi durdurdu

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile polisin olduğu olaylarda halkın cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine karar verilmişti. Danıştay bu genelgeyi iptal etti.

Polisin video kaydına alınması yasağını Danıştay durdurdu Tam Boyutta Gör

Bu senenin Nisan ayında yayınlanan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi ile vatandaşların polisleri video kaydına alması yasaklanmıştı. Vatandaşlar polis müdahalelerini video kaydına alarak bunları delil olarak kullanıyor veya sosyal medyada yayınlayarak toplumdan destek talep ediyordu. Yayınlanan genelgeyle bu video kayıtlarının önüne geçişmesi amaçlanmıştı fakat Danıştay genelgeyi durdurma kararı aldı.

Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesini oy birliğiyle durdurdu. Kararda, "Genelgeyle haberleşme hürriyeti kısıtlanmıştır" denilerek temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı. Genelgeyle herhangi bir özgürlük kısıtlamasının uygulanamayacağı belirtildi.

Danıştay’ın kararı şöyle:

“Uyuşmazlık konusu Genelgenin içeriğine yönelik yapılan değerlendirmede; söz konusu Genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmış olup; bu haliyle yasama organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil davalı idarece Genelge niteliğinde bir düzenleyici işlem ile adı geçen temel hak ve hürriyetlere yönelik sınırlama getirilmesinde Anayasamızın 7. ve 13. maddelerine uyarlık bulunmadığı kanaatine varılmıştı.

Bu itibarla, anılan temel hak ve hürriyetleri, Anayasanın 13. maddesinde getirilen hukuki güvencelere ve kanunla sınırlama ilkesine aykırı olacak şekilde düzenleyen dava konusu Genelgede hukuka uyarlık görülmemiştir.”

Polisin video kaydına alınması yasağını Danıştay durdurdu Tam Boyutta Gör

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7925 kez okundu.
39 kişi, toplam 40 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, polis ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim