Anlık Bildirim

Rapidus, 1nm üretim süreci için düğmeye bastı

Rapidus, Leti ve Tokyo Üniversitesi ile birlikte 1nm süreç teknolojisi geliştirecek. Rapidus, 2030'larda 1nm üretim düğümünü kullanan çipler üretmeyi hedefliyor.
Rapidus, 1nm üretim süreci için düğmeye bastı Tam Boyutta Gör
Japon medyasına göre 2027 yılında 2nm çip üretimine başlamayı hedefleyen ve devlet tarafından finanse edilen çip üreticisi Rapidus, 1nm - 1.4nm (10 angstrom - 14 angstrom) süreç teknolojileri geliştirmek için Tokyo Üniversitesi ve Fransa'nın Leti araştırma enstitüsü ile işbirliği yapıyor. İlk olarak personel değişimini içeren bu ortaklığın gelecek yıldan itibaren temel araştırmalar ortaya koyması bekleniyor.

Adım addım 1nm süreci

Detayları açıklanmayan ortaklığın şartlarına göre Leti yeni transistör yapılarını keşfedecek, Rapidus ve diğer Japon ortaklar ise bilim insanlarını göndererek prototipleri değerlendirecek ve test edecek. Rapidus'un 1nm sınıfı üretim süreçleri için mütevazı hedefler belirlediği ve 2nm üretim teknolojisine kıyasla güç verimliliğini ve performansı %10 ila %20 oranında artırmayı planladığı bildiriliyor. 1nm süreç teknolojisinin ana akım olarak benimsenmesi, bu on yıl içinde 2nm, 1.8nm ve 1.4nm düğümlerinin benimsenmesinin ardından, muhtemelen 2030'larda gerçekleşecek.

Rapidus, 1nm üretim süreci için düğmeye bastı Tam Boyutta Gör
Öte yandan bazı firmalar 1nm ve altı üretim süreçleri için yeni bir transistör yapısına ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Halihazırda tam olarak ana akım halini almayan Gate-all-Around veya GAAFET transistörlerin CFET’lere yani istiflenmiş transistörlere evrilmesi gerekeceği tahmin ediliyor. Intel ve TSMC, yeni nesil CFET transistörler üzerinde halihazırda bir süredir çalışıyor. Hemen alttaki ilgili bağlantıdan daha fazla detay alabilirsiniz.

Bununla birlikte Rapidus, 2nm üretim süreci tasarlamak, 2025 yılında pilot 2nm çip üretimine başlamak ve 2027 yılında 2nm çiplerin yüksek hacimli üretimini artırmak için IBM ve Belçika'nın Imec şirketiyle halihazırda çalışıyor. Küresel ortaklarla yapılan bu işbirliği, Japonya'nın yarı iletken endüstrisindeki konumunu yeniden canlandırmak için bir başka hayati adım olarak görülebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim