Anlık Bildirim

Kuzeybatı Pasifik’teki sıcak hava dalgası 1 milyar deniz canlısının ölümüne yol açtı

Bazı araştırmacıların tahminine göre Kuzeybatı Pasifik'te rekor derecelere ulaşan sıcak hava dalgası, 1 milyardan fazla deniz canlısını tabiri caizse “pişirerek” yok etti.

Son zamanlarda ABD ve Kanada gibi ülkeler aşırı sıcaklıklarla uğraşıyor. Rekor seviyelere ulaşan sıcaklıklar bu iki ülkede 800’den fazla insanın ölümüne yol açmıştı. Araştırmacılara göre bu sıcaklıklar deniz canlılarını da derinden etkilemiş durumda. Verilen bilgilere göre çoğunluğunu istiridye, midye ve denizyıldızı gibi omurgasız canlıların oluşturduğu 1 milyardan fazla hayvan yok oldu.

Sıcak hava dalgası 1 milyar canlının ölümüne yol açtı Tam Boyutta Gör

 

Gittikçe daha kötü bir hâl alacak

British Columbia Üniversitesi’nde deniz biyoloğu olan Chris Harley, haziran ayının sonlarında, Vancouver’da bir plajda yürürken canlıların toplu ölüm kokusunu alabildiğini ve her yerde sonsuz miktarda ölü midye gördüğünü ifade etti. Harley, Vancouver’da yapılan gözlemlerde sıcaklıkların 50 dereceye kadar çıktığının görüldüğünü belirtti. Midye, istiridye gibi canlılar da gelgit bittiğinde altı saat boyunca bu sıcaklıklara maruz kalarak yaşamlarını yitirdiler. Çıkarılan sonuçlarda kesin bir sayı yok; ancak tahmini sayı en az 1 milyar olarak gösteriliyor. Araştırmada, bu sayının gelecekte gittikçe artarak daha da kötü bir hâl alabileceği de ifade ediliyor.

 

Sıcak hava dalgası 1 milyar canlının ölümüne yol açtı Tam Boyutta Gör

Harley, bu olayın 2019-20 yıllarında Avusturalya’da yaşanan orman yangınlarını akla getirdiğini eklerken yaşananların daha da trajik bir şekil alarak sadece midye, istiridye gibi canlıları değil,  daha da büyük deniz canlılarını da olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Durum böyleyken, küresel ısınmanın etkilerinin gün geçtikçe daha da korkunç bir şekilde kendisini göstermeye devam ettiğini söylemek pek de yanlış olmaz.

Kaynakça https://gizmodo.com/an-estimated-1-billion-sea-creatures-cooked-to-death-in-1847244037 https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/intertidal-animals-ubc-research-1.6090774 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim