Anlık Bildirim

Şubat ayı sıcak dalgası, Antarktika’da rekor sıcaklıklara neden oldu

Antarktika kıtasında bulunan Kartal Adası, Şubat ayında yaşanan aşırı sıcaklarla birlikte üzerindeki kar tabakasının %20'sini dokuz gün gibi kısa bir süre içinde kaybetti.

Şubat ayı sıcak dalgası, Antarktika’da rekor sıcaklıklara neden oldu Tam Boyutta Gör

Küresel ısınmanın etkilerinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri de Antarktika kıtası. Şubat ayı içinde etkili olan ve 4-13 Şubat tarihleri arasındaki rekor değerlerle kıtanın en sıcak dönemi olarak kayıtlara geçen aralıkta, kıtanın belirli bölgelerinde dramatik değişiklikler yaşanmış.

Landsat 8 uydusunda bulunan Operational Land Imager (OLI) isimli görüntüleme aygıtı tarafından elde edilen görüntülerde bölgede bulunan Kartal Adası’nın yaşadığı değişim gözler önüne serilmiş. Aşağıda yer alan fotoğraflarda da görülebileceği üzere 4 Şubattan 13 Şubat’a uzanan sadece 9 günlük sürede ada, üzerinde bulunan karın %20’sini kaybetmiş.

Şubat ayı sıcak dalgası, Antarktika’da rekor sıcaklıklara neden oldu Tam Boyutta Gör

Antarktika’da konuşlu bir gözlem istasyonunca 4 Şubat tarihinde ölçülen sıcaklığın 18.3 santigrat derece olduğu ifade edilirken tespit edilen bu değerle kıtanın en sıcak gününü yaşadığı belirtiliyor.

10 cm kalınlığındaki kar tabakasının kaybolduğu kıyı kesimlerine ilave olarak, adanın orta bölgelerinde ise eriyik gölleri oluştuğu görülüyor. Erime kaynaklı oluşan suyun kar örtüsünü ıslatmasıyla oluşan söz konusu şekiller, 2.33 kilometrekare büyüklüğe varan gölcükler oluşturmuş. Nichols College’da görev yapan buzul bilimci Mauri Pelto ortaya çıkan manzara karşısında yaptığı değerlendirmede, “Eriyik göllerinin Antarktika’da bu kadar oluştuğuna hiç tanıklık etmemiştim. Bu tür olayları Alaska ve Grönland’da görürsünüz ama Antarktika’da pek değil.” İfadelerini kullanmış.

Yaşanan bu olay karşısında Pelto’nun dikkat çektiği bir başka husus daha bulunuyor. Pelto bu konuda ise “Şubat ayında yaşadığımız bu olay tek başına çok da anlam ifade etmiyor. Ancak bu ve benzeri değişimler artık çok daha sık olmaya başladı.” tespitini yapmış. Antarktika’nın içinde bulunduğu yaz dönemine bakıldığında kıtanın Şubat ayında maruz kaldığı sıcak hava dalgası, üçüncü önemli erime olayı olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, bunların diğer ikisinin ise Kasım ve Ocak aylarında gerçekleştiğini ifade ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim