Fırat Üniversitesi araştırmacıları, ODTÜ’lü bilim insanları tarafından yerli imkanlarla geliştirilen atomik kuvvet mikroskobunu kullanarak koronavirüsün üç boyutlu resmini çekmeyi başardı. Yapılan çalışma, görüntüleme tekniği nedeniyle büyük önem taşıyor.
Türk bilim insanlarının bu çalışması sadece Türkiye’de değil dünyadaki pek çok çalışmaya ışık tutacak. Koronavirüsün daha önce çekilen resimlerinde genellikle elektron mikroskobu kullanıldı. Elektron mikroskobuyla yapılan görüntüleme işleminde kontrastı artırmak için boyama, dondurma ve kesit alma işlemi uygulanıyor. Bu işlem virüsün orijinalliğini bozduğu için gerçek zamanlı görüntüleme yapılamıyor. Yeni çalışma atomik mikroskobu kullanılarak gerçekleştirildi. Bu çalışma, atomik kuvvet mikroskobuyla elde edilmiş koronavirüsün dünyadaki en yüksek çözünürlüklü görüntüsü olma özelliği taşıyor.
İlginizi Çekebilir
Fırat Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Ümit Çelik, yurt dışındaki çalışmalarda, elektron mikroskobu ile görüntülenen koronavirüsün dikenli top şeklindeki görüntüsünün, numune dondurularak vakumda alındığını, kendi çalışmalarında ise numunenin ultraviyole ışık ile inaktif edildikten sonra kurutularak doğrudan görüntülendiğini belirtti.
Ayrıca Bkz. "Samsung koronavirüse karşı antimikrobiyal kılıf çıkarıyor"
Ümit Çelik, yaptıkları çalışmanın kullanım alanlarıylailgili olarak, “Kovid-19 virüsünün faz ve üç boyutlu görüntüsü; virüs saflaştırılması, bireysel virüs yapılarının değişik ortamlar altında analizi, viral yapıların nanomekanik özelliklerinin araştırılması, aşıların saflaştırılması, zaman bağımlı olarak değişik yüzeylerde virüs yapısı analizi, virüs-hücre etkileşimi analizi, değişik pH veya kimyasal ortamlarında virüs analizi, virüs-ilaç etkileşim analizi gibi birçok alanda kullanılabilir." dedi.
Saç telinden 750 kat daha küçük yapıda
Ümit Çelik, görüntülemelerinde koronavirüsün çaplarını 80 nanometreden 120 nanometreye kadar değişik varyasyonlarda ölçtüklerini, yani virüsün bir saç telinden 750 kat daha küçük bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Faz görüntülerinden koronavirüsün iç yapısı ile ilgili bazı bilgilere ulaştık. Görüntülerde, çevresindeki çıkıntılı yapılar, yapı üzerinde faz farklılıkları gözleniyor. Çalışmamız, bir başlangıç. Şu anda koronavirüsü, yaşadığı gerçek biyolojik sıvı ortamında görüntülemek için uğraşıyoruz. Bunun örneği dünyada yok. Başaracağımıza inanıyoruz." diye konuştu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Gayet güzel bir kadın değil mi? Bilgisayarda hazırlandı. Gerçekte böyle bir kişi yok. Peki bu kadar gerçekçi resim, sıfırdan nasıl, hangi teknik ile üretildi? Sağ altta yazıyor. Yapay Zekanın alt dalı olan Yapay Sinir Ağlarının (Artificial Neural Networks) yeni bir altdalı olan Generative Adversarial Networks / GAN tekniği ile. https://thispersondoesnotexist.com
tıkladıkça siz de yepyeni insan yüzü üretebilirsiniz. Bu teknik ile isterseniz yeni Virüs resimleri de, yeni elektron veya atomik kuvvet mikroskopu ile çekilmiş vürüs yüzeyi resimleri de, yeni kedi ve at resimleri de, istediğiniz herşeyin cok gerçekçi resimleri üretiebilirsiniz.. Buna örnek olarak
at
kedi
resmi üreten versiyonlarını da yapmışlar.
Bu tekniği film yapımcıları ve reklam ajansları yıllardır kullanıyor. Peki ya bilim kuruluşları? Herkes kendi resmini üretirken onlar da boş durmuyordur herhalde :)
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6957 kez okundu.
34 kişi, toplam 37 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
koronavirüs, covid-19 ve