Anlık Bildirim

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve "Turkovac" aşısı

Turkovac aşısının geliştiricisi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli şu anda faz 3 çalışmasına başlanılan aşı hakkında konuştu. Öte yandan Özdarendeli daha önce de hayvan kaynaklı virüsler üzerine çalışmış.

Turkovac aşısının geliştiricisi Aykut Özdarendeli

Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen yerli aşısının ismini "Turkovac" olarak duyurmuştu. Bunun yanında Turkovac'ın faz 3 çalışmalarının da başladığı bildirildi. Faz 2 çalışmalarında büyük bir başarı kaydeden Turkovac'ın geliştiricisi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Turkovac'ın İngiltere/Alpha varyantı üzerinde etkili olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. 

Öte yandan henüz Delta varyantına karşı etkisi bilinmiyor. Yapılan görüşmede aşının geliştiricisi Özdarendeli, daha önce koronavirüs üzerine Amerika'da üç yıl çalıştığından bahsetti. Bunu "ilginç bir tesadüf" olarak aktaran uzman, pandeminin ilk ortaya çıktığı zamanda "en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz" diye düşündüğünü söylüyor. Daha önce de Kırım Kongo vakaları üzerinde çalışmış olan Özdarendeli esasen Veterinerlik Fakültesi mezunu. Sonrasındaysa doktorasını viroloji üzerine yapıyor. Bu anlamda zoonotik (hayvan temelli) hastalıklar üzerinde ileri düzey donanıma sahip.

25 yıldır viroloji üzerine çalışan Özdarendeli, Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in başarısından gurur duyduğunu dile getirdi. Bununla birlikte Türkiye'de de şu an çalışan birçok ekip arasında kendi ekibi en hızlı ilerleme gösteren ekip. Tabi yerli aşının bulunmasına da en yakın olanlar onlar. 7 ay içinde faz 3 çalışmasına geçen ekip, bu çalışma için 20.000 gönüllüye ihtiyaç duyuyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim