Anlık Bildirim

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile Türkiye'nin 5 yıllık yapay zeka planı belirlendi

Önümüzdeki 5 yılda Türkyie'de yapay zeka alanındaki çalışmaların artması ve Türkiye'nin bu teknolojiyi ekonomik fırsata dönüştürmesi amacıyla Ulusal Yapay Zeka Stratejisi açıklandı.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi nedir? Tam Boyutta Gör

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak duyurulan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin bugün tanıtımı yapıldı. Türkiye’nin yapay zeka alanında önümüzdeki 5 yılda yürüteceği çalışmalar için öncelikler belirlendi. Yapay zekaya yönelik teknolojiler geliştirilmesi için kamu kurumları, özel sektörler ve sivil toplum kuruluşları birlikte çalışacak. Ülkemizin bu alanda yetkinlik kazanması amaçlanıyor.

Ulusal Yapay Zeka Strateji ile 2025 yılına kadar yapay zeka alanında en az 50 bin kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Bu alandaki teknolojilerin, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasına (GSYİH) yaptığı katkının yüzde 5'e yükseltilmesi hedefleniyor. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nde 5 yıl içerisinde gerçeklemesi amaçlanan 6 stratejik öncelik, 24 amaç ve 119 tedbir bulunuyor.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi nedir? Tam Boyutta Gör

Stratejinin uygulama süreci, Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında toplanacak olan "Yönlendirme Kurulu" tarafından koordine edilecek olup ilgili tüm paydaşların yer alacağı, Yapay Zeka Ekosistemi Danışma Grubu ve teknik çalışma grupları teşkil edilecektir. Stratejinin uygulama detaylarının ortaya konacağı eylem planları, Yönlendirme Kurulu koordinasyonunda ilgili Bakanlıklar tarafından hazırlanacaktır.

Yapay zeka alanında 2025’e kadar gerçekleşmesi planlanan stratejik öncelikler ve amaçlar:

  1. Yapay zeka uzmanı yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak
    Amaç 1.1. YZ uzmanı istihdamı, sektörel ihtiyaçlar ve öncelikler doğrultusunda, artırılacaktır.
    Amaç 1.2. Üniversitelerin YZ alanındaki akademik ve teknik kapasitesi geliştirilecek ve yeni programlar açılacaktır.
    Amaç 1.3. YZ alanında önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim alan öğrenci sayısı ve niteliği artırılacaktır.
    Amaç 1.4. Yükseköğretim öncesi gençlerin ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda, eğitim düzeylerine uygun şekilde algoritmik düşünme, kodlama ve YZ uygulamalı eğitimi almaları sağlanacaktır.
  2. Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek
    Amaç 2.1. YZ teknolojileri geliştirme ve uygulama alanlarındaki kamu destekleri artırılacak, buna ilişkin izleme ve değerlendirme mekanizmaları etkinleştirilecektir.
    Amaç 2.2. Özgün YZ ürün, hizmet ve uygulamalarını geliştiren girişim sayısı ve niteliği artırılacaktır.
    Amaç 2.3. YZ odaklı girişim sermayesi fonları etkinleştirilecek ve hacmi büyütülecektir.
    Amaç 2.4.YZ alanında ileri düzey Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülebileceği kümelenmeler ile yenilik ve mükemmeliyet merkezleri teşkil edilecektir
  3. Kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim
    Amaç 3.1. YZ çalışmalarında yüksek başarımlı donanımlara ihtiyaç duyan araştırmacı ve girişimlere paylaşımlı erişim imkanları sağlanacaktır.
    Amaç 3.2. YZ için açık kaynak kodlu yazılım ve algoritma kütüphaneleri derlenerek YZ ekosisteminin erişimine sunulacaktır.
    Amaç 3.3. Açık veri paylaşımı yaygınlaştırılacaktır.
    Amaç 3.4 YZ ve ileri analitik araştırmalarında kullanılacak verilerin güvenli şekilde paylaşımına yönelik bir veri yönetişim mekanizması kurulacaktır.
  4. Sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak
    Amaç 4.1. Etik ve hukuki senaryolarının test edilmesi ve tartışılabilmesi için çevik ve kapsayıcı bir yasal uyumlanma süreci işletilecektir.
    Amaç 4.2. YZ çalışmalarında güvenilirliği desteklemek üzere tarafsızlık, veri mahremiyeti ve etik değerler denetimi ile algoritmik hesap verebilirliği kolaylaştıracak yönetişim mekanizması hayata geçirilecektir.
    Amaç 4.3. YZ teknolojilerinin ve sistemlerinin sosyoekonomik yapıya etkileri ve riskleri konusunda bilimsel araştırmalar ve farkındalık düzeyi artırılacaktır.
    Amaç 4.4. YZ alanındaki gelişmelerin sosyoekonomik yapı üzerindeki etkisini değerlendirebilmek üzere veri kapasitesi iyileştirilecektir.
  5. Uluslararası iş birliklerini güçlendirmek
    Amaç 5.1. Küresel veri yönetişimi, güvenilir ve sorumlu YZ çalışmalarına aktif katılım sağlanacaktır.
    Amaç 5.2. Avrupa Birliği'nin çok yıllı finansal çerçeveleri öncelikli olmak üzere, sınır ötesi çağrılı alan projelerine katılım sağlanacaktır.
    Amaç 5.3. Alanda öncü kuruluşlar ve stratejik açıdan öncelikli ülkeler ile uluslararası düzeyde ortak proje ve iş birliği faaliyetleri yürütülecektir.
  6. Yapısal ve iş gücü dönüşümünü hızlandırmak
    Amaç 6.1. CBDDO tarafından, kamu kurumlarında YZ ve ileri analitik çalışmalarını hızlandırmak üzere Kamu YZ Ekosistemi ve teknik altyapısı oluşturulacaktır.
    Amaç 6.2. Kamu kurumlarında YZ teknolojilerinin etkin kullanımına yönelik yapısal ve yetkinlik dönüşümü hızlandırılacaktır.
    Amaç 6.3. TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü, YZ ekosisteminin gelişmesinde hızlandırıcı rol üstlenmek üzere; sektörleri ve araştırma alanlarını yatay
    olarak kesecek şekilde yapılandırılacaktır.
    Amaç 6.4. Sektörel uygulama alanlarına odaklı, tecrübe paylaşımını önceliklendiren ve tüm paydaşlara açık çalışmalar yürütülecektir.
    Amaç 6.5. Yeni meslekler de göz önüne alınarak, sektörel iş birlikleri ile mevcut işgücüne yönelik eğitim ve sertifikasyon programları yürütülüp uyumu hızlandırılacaktır. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili olarak, "Yapay Zeka Stratejimizde belirlenen tedbirlerle desteklerimizi daha da etkinleştireceğiz ve bu alanda da yeni 'unicorn'lar çıkaracağız. Ulusal Yapay Zeka Stratejimizde deneyen, keşfeden, öğrenen ve bu doğrultuda kendisini sürekli güncelleyen bir ekosistemin oluşturulmasını hedefledik. Uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20 içinde yer almayı hedefliyoruz. 2025'te yapay zeka alanındaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Bu nedenle nitelikli insan kaynağının yetişmesi için çok önemli tedbirler belirledik" açıklamasını yaptı.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile 2025'e kadar gerçekleşmesi planlanan hedefler amaçları şöyle:

  • GSYİH’ya katkısı yüzde 5’e yükseltilecek.
  • İstihdam en az 50 bin kişiye çıkarılacak.
  • Merkezî ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarında yapay zekâ alanındaki istihdam en az bin kişi olacak.
  • Lisansüstü düzeyde mezun sayısı en az 10 bin kişiye ulaşacak.
  • Yerel ekosistemin geliştirdiği uygulamaların kamu alımlarında önceliklendirilerek ticarileştirilmesi desteklenecek.
  • Uluslararası kuruluşların güvenilir ve sorumlu yapay zekâ ile sınır ötesi veri paylaşımı alanındaki düzenleme çalışmalarına ve standartlaşma süreçlerine aktif olarak katkı verilecek.
  • Uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda Türkiye ilk 20 ülke arasında yer alacak.

104 sayfadan oluşan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin tamamına haberin kaynak bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6123 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Yapay Zeka, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim