Anlık Bildirim

Ve Doom 3 Gold testte: 6800 ve X800'ler kapışıyor: [H]ardOCP test sonuçları

Efsane isim John Carmack'in yıllardır herkesin dilinden düşmeyen ve özellikle 90'lı yıllarda pek çok oyuncuyu başından kaldırmayan oyunu Doom'un son versiyonu nihayet piyasaya sürülmeye hazır ve üretim bantlarında...

Doom 3 hakkında bugüne kadar çok yazılıp çizildiği ve muhtemelen üzerinde gelmiş geçmiş en çok konuşulan oyunlardan biri olduğu için uzun açıklamalar yerine direkt olarak [H]ardOCP'nin yayınladığı id Software'ce yapılan ilk testlerin sonuçlarına geçiyorum.

Ama sonuçlar ve yorumlardan önce bir kaç önemli detayı vurgulamakta fayda var:

  • Doom 3 sanılanın aksine çok yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duymuyor: P4 1.5 GHz ve GeForce MX 440 ile bile rahatça oynanabildiği söyleniyor.
  • Bizzat John Carmack'in kendisi Overclock yapılmış bazı sistemlerde ciddi sorunlar çıkabileceğini vurgulamış.
  • Yine John Carmack oyunun hiç bir ekran kartı üreticisinin ürününe göre tasarlanmadığını ve herhangi bir hile içermediğini söylüyor; öte yandan ATI sürücülerindeki problemlerden ötürü (renkli MIP düzeyleriyle ilgili) Nvidia'nın sürücülerinin oyuna daha hazır olduğunu belirtmiş.
  • Aşağıdaki testler oyunun üretime gönderilen ve satın alan/alacakların eline geçecek sürüm. Bu yüzden gerçeğe uygun.
Şimdi de oyuncular tarafından beklenen ve Doom 3'ü en iyi biçimde oynamak için gerekli yeni nesil ekran kartı alımı kararının verilmesine yardımcı olacak sonuçlara:

Not: Tüm sonuçlar ve grafiklerin hakları [H]ardOCP sitesine aittir.

Artık hardcore oyuncular HD Gaming (yüksek çözünürlükle oyun oynama) gemisine bindikleri için buraya sadece 1600x1200 çözünürlükte elde edilen sonuçları taşıyorum. Zaten modern kartların da avantajları en çok burada ortaya çıktığından en doğru yaklaşım bu olacaktır. [H]ardOCP'nin yayınladığı diğer sonuçların ve incelemenin tamamını okumak için haberin altındaki linke tıklamanız yeterli.

Dell Pentium 4 3.6 / i925X / 4GB 533MHz DDR2 / PCI-Express 256 MB Video Kartlarla DOOM 3 Zaman demosu

Dell Pentium 4 3.2 / i875P / 2GB 400MHz DDR2 / AGP 8X 256 MB Video Kartlarla DOOM 3 Zaman demosu

Dell Pentium 4 3.2 / i875P / 2GB 400MHz DDR2 / AGP 8X 256 MB Video Kartlarla DOOM 3 Zaman demosu

Bu son test sonucu diğer ikisin aksine önceki nesil kartlarla (Radeon 9800XT ve GeForce 5950U) gerçekleştirildiğinden çözünürlük olarak 1024x768 seçilmiş.

Daha önce de belirttiğim gibi testin asıl amacı yeni nesil donanımlara ödenecek yüzlerce $'ın karşılığının nasıl alındığını görebilmek.

Üstteki grafikler en azından Doom 3 için ATI ve Nvidia rekabetinde çok açık bir birinci belirlemiş: GeForce 6800 GT

Nvidia'nın 16 veri hatlı 6800 GT'si rakip ATI'nin en üst versiyonu olan Radeon X800XT Platinum Edition'dan bile iyi. ATI'nin en pahalı kartı olan Platinum Edition'un haberi hazırlarken Pricewatch.com (Tarih: 22 Temmuz 2004) sitesindeki en ucuz Amerika fiyatı 545$'iken Nvidia GeForce 6800 GT için en ucuz fiyat 389$'dı.

156$'lık farkı ve GT'nin yüksek OC potansiyelini de hesap edersek su götürmez biçimde Doom 3 için en mantıklı yeni nesil kart seçimi Nvidia oluyor. Ama tabii bu kadar pahalı bir ekran kartı satın alırken tek bir oyuna göre alış veriş yapmak yerine tüm parametreleri gözden geçirmek çok daha akıllıca olacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim