Anlık Bildirim

Via'dan K8 Platformu için PCI Express destekli yeni yongaseti..

K8T890 isimli yeni chipsetini duyuran Via, K8 platformundaki yerini sağlamlaştırıyor. KT800 serisi yongaseti ile bu platformda büyük başarı yakalayan Via, en büyük rakibi nForce serisinin bir adım önüne geçiyor.Yongasetindeki Pci Express x16 grafik kartı arayüzü sayesinde nForce 4'ü beklemeden K8 platformu PCI Express desteği ile buluşuyor.

Bu yeni yongasetinde x16 grafik kartı bağlantısı dışında 4 adet Pci Express x1 slotu bulunuyor. Her PCI-Express x1 hattının kendine ait 250 MB'lık bant genişliği sayesinde Gigabit ethernet, HDTV yayın kartları gibi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan kartları tam verimle kullanabileceksiniz.

Via'nın bu yongaseti sistemini kurarken kullandığı mimarinin adı ise ''VIA Flex Express Architecture''. Bu mimarinin en büyük özelliği 5 adet PCI-Express cihaz ve toplam 20 PCI-Express hattı birleşik 5 GB'lık bant genişliğini kullanarak direkt olarak kuzey köprüsüne bağlanabiliyor. Bu büyük yükten kurtulan Güney Köprüsü ise gün geçtikçe artan sabit disk, usb, fireware gibi bağlantılarla daha rahat başa çıkıp sistem performansına büyük katkıda bulunabiliyor. Üstelik çok esnek bir yapıya sahip olduğundan bu bağlantılar istenilen şekilde dağıtılabiliyor. Mesela ilerde Pro versiyonunda bir tanesi x16 diğeri x4 ile ilk SLI destekli anakart yapabilmek mümkün olacak. Bu durumda güney köprüsündeki 2 adet x1 slotu ile yetinilecek.

AGP PCIe/PCI kilidide overclock esnasında genelde sadece stabilite sorununa yol açan PCI hızı bağlantısınında overclock olmasına engel oluyor. Tam olarak nasıl yaptığı belli değil ama nForce 3'den daha iyi yapacağı tahminler arasında.Yongasetine geri döndüğümüzde ise yongasetinin socket 754, socket 939 ve socket 940 a uygun şekilde tasarlanmış olduğunu görüyoruz. Elbetteki Amd'nin Athlon 64, Opteron ve Sempron ailesine tam destek veriliyor. Dual PCI-Express ekran kartına desteğin en büyük yararlarından biriside iki kart ile mesela 4 monitörün sisteme bağlanabilecek olması. Hatta özel yapılan anakartlarda çok daha fazla grafik slotu konarak büyük sistemler yapmak olası.

Kuzey ve Güney köprüleri arasında ise Via'nın ''Ultra V-link'' bağlantısını görüyoruz. Bu bağlantı mimarisi sayesinde iki köprünün arasında 1.06 Gb/sn'lik bağlantı hızı kuruluyor ve bu sayede oluşabilecek dar boğazlar minimuma indiriliyor. Yeni Kuzey köprüsüne eşlik etmesi için şimdilik VT8237 güney köprüsü kullanılıyor.

Ancak ilerde VT8251 ile güney köprüsüne 2 adet x1 PCI-Express yuvası içerip, 8 adet USB 2.0 bağlantısını barındıracak. Bu güney köprüsü ile Via yeni nesil yongasetinde 8 Serial ATA/ Paralel ATA diski kendi aralarında V-RAID yapabilecek. Ses olarak 20-bit, 96 K çözünürlükte 6 yada 8 kanal Via Vinyl ses işlemcisine bağlantı sağlayacak. Sata 2 özelliklerinden olan Command Queing'de (komut sıralama) dahil edilmiş.

Entegre sistemler için ise PCI-Express bağlantı yolu büyük avantaj sağlayacak zira yapılan testlerde AGP 8X'e göre 6 katlık bir tekstür iletim artışı söz konusu. Diğer oyun testlerinde ve sistem performansı testlerinde ne hikmet ise ufak bir yavaşlama söz konusu. Diğer yandan 128 Mb ile sınırılı olan ekran kartlarının ilerdeki 256 Mb gerektiren durumlarda yararı büyük olacak. Tabii oyunlar PEG'e göre yazıldığında hızlanmaları çok daha net şekilde hissedebileceksiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim