Anlık Bildirim

AMD yongalı Intel işlemciler resmiyet kazandı

CES 2018 fuarında beklendiği gibi sahneye çıkan Intel, AMD Vega grafik birimi ile donattığı yeni işlemcilerine resmiyet kazandırdı. İlk etapta 5 farklı işlemci mevcut.

İşlemci dünyasının son dönemdeki en önemli hamlelerinden birisi olarak gösterilen Intel-AMD iş birliği ile ilgili teknik detaylar CES 2018 fuarında resmiyet kazandı. İlk etapta 5 farklı işlemci bizi bekliyor.

Dizüstünde yeni dönem

Intel geçen yılın başlarında işlemci, grafik birimi ve grafik belleği gibi yongaları verimli bir şekilde tek bir devre kartı üzerine entegre edebildiği Entegre Çok Zarlı İç Bağlantı Köprüsü - EMIB teknolojisini tanıttığında bağımsız bir grafik biriminin ilk ipuçları verilmeye başlanmıştı.

Intel ve AMD iş birliği de EMIB teknolojisinin ana akım işlemci segmentine gelişinin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Intel işlemci, Iris grafik birimi, Vega grafik birimi ve HBM 2 bellek EMIB teknolojisi ile verimli bir şekilde aynı zar üzerine entegre ediliyor.

Bu teknoloji klasik anakart dizilimine göre yüzde 50 civarında zar alanından tasarruf sağlıyor. Intel’in yeni işlemcilerinin 1900 milimetrekare alan tasarrufu sağladığı ifade ediliyor. Ayrıca 1.7mm yükseklik ile çok güçlü ve çok ince dizüstü modelleri de bizi bekliyor.

 

AMD yongalı Intel işlemciler resmiyet kazandı Tam Boyutta Gör

Intel’in diğer bir yeniliği ise dinamik enerji paylaşım yöntemi. Dynamic Tuning sistemi işlemci ve grafik birimini sürekli takip ederek hangi senaryoda ağırlık verileceğini hesaplıyor. Oyun ağırlıklı işlemcilerde enerji yoğunluğu grafik birimine aktarılıyor. Çoklu görevlerde ise işlemciye ağırlık veriliyor. Böylece yüzde 18 yani 17.5W seviyesine kadar tasarruf edilebiliyor.

Intel ilk etapta 5 tane işlemci modeli hazırlamış. Coffee Lake H serisi içerisinde üst seviye dizüstü bilgisayarlara yönelik hazırlanan yeni seri Kaby Lake mimarisini temel alıyor. İsim yanındaki G ifadesi de grafik gücüne işaret ediyor.

 

AMD yongalı Intel işlemciler resmiyet kazandı Tam Boyutta Gör

Yeni işlemciler

Seride Intel Core i7-8809G en üst seviyeyi temsil ediyor. 4 çekirdek ve 8 izlek birimli olan işlemci 3.1GHz taban frekansına sahip. Turbo ile 4.2GHz seviyesine çıkabiliyor ve hız aşırtmaya müsait. Intel Core i7-8807G ise 4.1GHz seviyesine çıkıyor ve hız aşırtılmıyor.

Bu iki işlemcide 24 işlem birimli yani 1536 stream işlemcili AMD Vega M GH grafik birimi mevcut. 4GB HBM 2 grafik belleği ile 204GBps bant genişliği elde ediliyor. Toplam performans ise 3.7 TFLOPS seviyesine çıkıyor. İşlemciler 100W ısıl tasarım gücüne sahip.

Intel Core i7-8806G ve Intel Core i7-8805G işlemciler ise yine aynı hız değerlerine sahip. Burada fark Vega M GL grafik biriminde 1280 stream işlemcisi olması. 4GB HBM 2 bellek yanında 180GBps bant genişliği elde ediliyor. İşlem gücü ise 2.7TFLOPS civarında.

En alt seviyede Intel Core i5-8305G yer alıyor. 2.8GHz taban, 3.8GHz turbo frekansa sahip olan işlemci yine Vega M GL grafik birimi barındırıyor. Son üç işlemci 65W TDP değerine sahip ve seride Intel Iris 630 grafik birimi de yer alıyor.

 

AMD yongalı Intel işlemciler resmiyet kazandı Tam Boyutta Gör

Çıkış tarihi

Intel pek çok üretici ile çalışmalara başladı ve bahar aylarında ilk örneklerin piyasaya çıkması bekleniyor. Intel’in NUC 8 serisi mini bilgisayarları da güçlü G serisi işlemciler ile donatılacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3885 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ces2018, intel core i7-8809g ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim