Anlık Bildirim

Almanya ''ücretsiz toplu taşıma'' seçeneğini değerlendiriyor

Avrupa Birliği'nin hava kirliliği standartlarını karşılamaya çalışan Alman yetkililer, ülkedeki hava kirliliğin azaltılması için toplu taşımayı ücretsiz hale getirmeyi planlıyor.
Otomobil devlerine ev sahipliği yapan Almanya, bireysel otomobil kullanımı azaltacak önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği'nin hava kirliliği standartlarını karşılamak ve yüksek cezalar ödemekten kurtulmak isteyen Alman yetkililer, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'ne bir mektup göndererek yeni bir öneriyi değerlendirdiklerini açıkladı. Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendircks, Tarım Bakanı Christian Schmidt ve Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier tarafından kaleme alınan ve AB Çevre Komiseri Karmenu Vella'ya iletilen mektuba göre ülkede hava kirliliğinin azaltılması için toplu taşımanın ücretsiz hale getirilmesi planlanıyor.

Standartlara uyması için son çağrı 

Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu AB üyesi dokuz ülkenin, havadaki azot dioksit ve partikül miktarı bakımından AB'nin belirlediği yasal düzenlemeleri aştığı tespit edilmiş ve Avrupa Birliği yetkilileri, 30 Ocak tarihine kadar standartların sağlanması için bu ülkelerin harekete geçmesini istemişti. Bu tarihe kadar hava kirliliği konusunda Avrupa Birliği ile herhangi bir temasta bulunmayan Almanya'nın standartları sağlaması için söz konusu süre uzatılırken, Alman yetkililer de mektupta ''Hava kirliliği ile daha fazla geç kalmadan mücadele etmek Almanya için en öncelikli konudur.'' diyerek konuyu ciddiye aldıklarını ve çalışma başlattıklarını açıkladı.
Yetkililerin ifadesine göre hava kirliliğinin azaltılması için bireysel otomobil kullanımının azaltılması gerekiyor. Bunun için de ilk etapta eski başkent Bonn ve sanayi kentleri Essen ve Mannheim de dahil olmak üzere ülkenin batısındaki beş şehirde ücretsiz toplu taşıma fikri test edilecek. En geç bu yılın sonuna kadar başlatılacağı belirtilen testlerin başarılı bulunması halinde ülkede hava kirliliği seviyesinin yüksek olduğu diğer şehirlerde de toplu taşımanın ücretsiz hale getirilmesi mümkün olacak. Öte yandan Alman yetkililerin gönderdiği mektupta, hava kirliliğinin azaltılması için ücretsiz toplu taşıma seçeneğinin yanında otobüsler ve taksiler gibi araç filolarına kısıtlama ve yolculuk paylaşım uygulamalarına teşvik gibi seçenekler de yer alıyor. 

Adalet Divanı'na sevk edilebilir 

Avrupa Komisyonu'nun raporuna göre Avrupa'da 130'dan fazla şehirde ''hayatı tehdit edecek ölçüde'' hava kirliliği mevcut. Bu kirlilik her yıl 400.000 ölüme sebebiyet verirken bölgede 20 milyar euroluk sağlık harcamalarına da neden oluyor. Bu raporun ve ulaşılan verilerin ardından harekete geçen Avrupa Komisyonu, üye ülkeleri hava kirliliği konusunda mutlak bir şekilde hareket etmeye zorluyor. Avrupa Komisyonu'nun standartları karşılamayan ülkeler için ne gibi cezalar öngöreceği henüz belli değil ancak ek süre içinde de gerekli adımların atılmaması halinde AB'nin en yüksek mahkemesi olan ve üye ülkelere para cezası verebilen Avrupa Adalet Divanı'nda yasal işlemler başlatılabilir.
2015 yılında Volkswagen ile ortaya çıkan emisyon skandalının ardından ülkede bireysel araç kullanım oranı bir hayli azalmış ve bisiklet ya da topluma taşıma gibi seçenekler ön plana çıkmıştı. Diğer büyük AB üyelerine kıyasla toplu taşımanın bir hayli ucuz olduğu(Örneğin Berlin'de tek bir biletin fiyatı 2.90 € iken Londra'daki benzer biletin fiyatı ise 5.50€) ülkede geçtiğimiz yıl 10 milyarın üstünde yolculuk yapıldığı belirtiliyor.
Tabi toplu taşımanın ücretsiz hale getirilmesiyle birlikte vatandaşların, kişisel araçları yerine tren veya otobüs gibi araçları tercih edeceğinden şüphe duyulmuyor ancak Bonn Belediye Başkanı Ashok Sridharan'ın da işaret ettiği gibi toplu taşımaya yönelik artan talebin karşılanması için belediyeler çok sayıda elektrikli otobüse ihtiyaç duyacak. Bu ihtiyacın şu an için herhangi bir Alman otobüs üreticisi tarafından karşılanıp karşılanamayacağı ise belli değil. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5202 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
avrupa birliği, otobüs ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim