Anlık Bildirim

Anakart sevkiyatları bu yıl yüzde 10 düşecek

Anakart pazarı uzun bir aradan sonra ilk kez bu denli düşük seviyelere gerilemiş durumda. Rekabet alanı kısıtlı ve üreticiler de bu düşüşten olumsuz etkileniyor.

Bilgisayar pazarında yaşanan büyük durgunluk devam ediyor ve henüz bir yükseliş imaresi söz konusu değil. Haliyle bileşen pazarları da bu durgunluktan olumsuz etkileniyor ve düşüşe engel olunamıyor.

Düşüş sürüyor

Yapılan son analizlere göre 2018 yılında anakart pazarının yüzde 10 civarında daha düşeceği öngörülüyor. Hazır sistemlerden çok toplama sistem sınıfının bu yıl yüzde 15 küçülecek olması düşüşün en büyük kaynağı.

Bilgisayar pazarında durgunluğun henüz başladığı 2013 yılında 75 milyon gibi rekor bir markalı anakart satışı gerçekleştirilmişti. Sonrasında ise hızlı bir düşüş başladı ve 2016 yılında 50 milyon olarak gerçekleşti. Geçen yıl 43 milyon iken bu yıl da 39 milyon seviyelerine ineceği tahmin ediliyor. Yani 2013 yılı rakamlarının neredeyse yarısı sayılabilir.

Pazardaki küçülme üreticileri de olumsuz etkiliyor. Pazarın önemli oyuncularından Gigabyte yaşanan daralma neticesinde yeniden yapılanma sürecine girmek zorunda kalmıştı. 2016 yılında 16 milyon adet anakart satan firma geçen yıl 12.6 milyon civarına yaklaşabildi.

Genel anlamda tablo böyleyken oyuncu donanımları pazarı ise halen yükselişini sürdürüyor. Anakart modellerinin ortalama fiyatlarının yüksek oluşu kâr marjını da yukarı çekiyor. Ne var ki bu pazarda Asus ROG markası yüzde 70 pay ile hakimiyet kurmuş durumda. Bu bakımdan pazarda boy gösteren firmaların daha agresif bir strateji izlemeleri gerektiği ifade ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim