Anlık Bildirim

Android Market’e zararlı yazılım baskını kredi kartı bilgilerini sızdırıyor


Android platformunun uygulama mağazası Android Market yayınlandığı günden itibaren popülerliğini artırarak devam ettiriyor ve Apple App Store’un en büyük rakibi durumunda. Fakat gerek açık kaynak olması gerekse Apple kadar kısıtlayıcı uygulamaları olmaması sebebiyle Market devamlı zararlı yazılım istilasına maruz kalıyor.

Geçtiğimiz aylarda mağazaya yayılan zararlı yazılımlar kısa sürede temizlenmiş ve daha güvenli bir sistem başlamıştı. Ancak gelen haberler daha da kötü durumların yaşanabileceğini gösteriyor.

Raporlara göre Android Market’te iki yeni zararlı yazılım şekli ortaya çıktı. Birisi Lookout güvenlik yazılımı tarafından daha önce tespit edilmiş DroidDream Light virüsünün yeni versiyonu. Diğeri ise banka bilgilerini çalabilen Zitmo virüsü.

Lookout firmasına göre DroidDream Light virüsü Mobnet: Quick FallDown, Scientific Calculator, Bubble Buster ve Best Compass & Leveler uygulamalarına bulaşmış durumda. Google bu 4 uygulamayı kaldırdı ancak 1000-5000 arası telefona bulaştığı tahmin ediliyor.

DroidDream Light oldukça tehlikeli. Arka planda gizlice çalışarak devamlı yeni zararlı yazılımlar indirmesi için kullanıcıyı zorluyor. Ancak sadece telefona zarar veren bir virüs.

Zitmo ise daha kritik. Windows Mobile ve Symbian platformlarındaki Zeus virüsünün varyantı olan bu yazılım kredi kartı bilgilerini çalabiliyor. İyi düşünülmüş bir sistemle çalışan virüs bir de PC’ye bulaşıyor. Kişi PC’den internet bankacılığına girerek şifre SMS’ini aldığı anda PC’deki virüs telefondaki virüsle etkileşime geçiyor ve şifre elde ediliyor. Sonra da kişi adına para aktarımı yapılıyor.

19kb boyutunda Trusteer güvenlik yazılımı olarak görünen bir apk ana menüde yer ediniyor ve daha sonra arka planda geri kalan parçaları indiriyor. Daha sonra da PC’ye bulaşıyor.

Android kullanıcılarının virüslere karşı ücretsiz güvenlik yazılımlarıyla cihazlarını taramaları gerekiyor. Çünkü yazılımların kime bulaştığı tespit edilemiyor. Ayrıca yukarıda belirtilen uygulamaları kullanan varsa da derhal silmesi tavsiye ediliyor.

Mobil zararlı yazılımların gelişerek arttığı bu dönemlerde Google’ın daha efektif sistem ve uygulamaları devreye sokması şart. Aksi takdirde Android Market zararlı yazılım çöplüğüne dönüşecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim