Anlık Bildirim

Apple A serisi yonga setleri, artık TSMC’ye emanet

Apple’ın iOS tarafındaki A serisi yonga setleri için yıllardır TSMC ve Samsung arasında mücadele yaşanıyor. Bu yıldan itibaren TSMC’nin tüm üretimi üzerine aldığı konuşuluyor.

Geçen yıl Apple A9 yonga setlerinin Samsung tarafından 14nm, TSMC tarafından ise 16nm olarak iki farklı süreç ile üretildiğini görmüştük. Ortaya çıkan küçük de olsa performans farkları, TSMC’nin elini güçlendirmiş durumda. Bundan sonra, uzun bir süre Apple’ın TSMC ile işbirliğini devam ettireceği ifade ediliyor.

Sektörden gelen bilgilere göre, Apple A10 yonga setinin üretimi tamamen TSMC tarafından yapılacak. Muhtemelen A10X yonga setinde de aynı durum söz konusu. Ayrıca gelecek yılın Apple A11 yonga setini de TSMC’nin garantilediği ifade ediliyor.

TSMC, hali hazırda 16nm FinFET sürecinin üçüncü ve en verimli neslinde üretim yapıyor. Nvidia’nın Pascal tabanlı ekran kartları, bu nesilden sonuna kadar faydalanıyor. Apple A10 ve A10X yonga setleri de, bu sürece dahil olacak. Enerji verimliliğini artıran bu süreç ile, yonga setlerinin yüzde 20 daha performanslı olacağı ifade ediliyor.

Gelecek yıl ise, hem TSMC hem de Apple için bir dönüm noktası olacak. 2017 yılının başlarından itibaren hacimli üretime başlayacak olan 10nm süreci, Apple’ın A11 yonga setlerinde çıtayı da yükseltecek. Enerji verimliliğini garanti altına alan Apple’ın çekirdek hızlarını daha da artırarak yine yüzde 30 civarında performans artışı yakalaması bekleniyor.

Apple’ın iPhone ailesinin 10’uncu yılında yani 2017 yılında, devrimsel bir iPhone modeli ortaya çıkaracağı konuşuluyor. OLED ekran, çift arka kamera, 256GB kapasite seçeneği, 3GB RAM gibi önemli avantajların yanında Apple A11 yonga seti de 10nm süreci ile kullanıcının karşısına çıkacak.

Samsung da 14nm FinFET sürecinde üçüncü aşamaya geçmiş durumda ancak geçen yıl yaşanan can sıkıcı durum, firmanın en azından iki yıl kaybetmesine neden oldu. Apple elbette büyük bir müşteri ancak yeni nesil Snapdragon yonga setleri, AMD Zen işlemciler, Polaris ve Vega tabanlı ekran kartları ile Samsung’un kendi Exynos yonga setleri sayesinde, bu açığı çok fazla hissetmeyecektir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim