Anlık Bildirim

Apple A10 yonga seti, A9X ile yarışıyor

Sadece iOS cihazlarında yer alsa da, Apple her zaman en iyisini hedefliyor ve bugün mobil platformlarda benchmark skorlarına bakıldığında en güçlü işlemciler Apple’a ait.

Apple’ın bu yıl piyasaya süreceği yeni iPhone serisi ile ne tür yenilikler sunacağı merakla bekleniyor. Pek çok kaynak, büyük bir beklenti içinde olmamamızı söylese de, en azından işlemci tarafında önemli gelişmeler olacak gibi görünüyor.

Uzun yıllardır, kurduğu deneyimli mühendis ekibi ile kendi yonga setini tasarlayan Apple, büyük yatırımlarının karşılığını fazlasıyla alıyor. Sadece iOS cihazlarında yer alsa da, Apple her zaman en iyisini hedefliyor ve bugün mobil platformlarda benchmark skorlarına bakıldığında en güçlü işlemciler Apple’a ait.

Apple A10

Her geçen yıl deneyimlerinin üzerine bir gömlek daha ekleyen ve çıtayı hep yükselten Apple, A10 yonga setinde de yoğun bir çalışma içerisinde. İnternete sızdırılan ilk benchmark skorları da, Apple A10 yonga setinin rakiplerine büyük fark atacağını gösteriyor.

Mobil platformlarda bugün en güçlü işlemci Apple A9X olarak kabul ediliyor. iPad Pro ve iPad Pro 9.7 modellerine güç veren Apple A9X yonga seti, 2.25GHz saat hızında çalışan iki adet özelleştirilmiş 64-bitlik Twister çekirdeği barındırıyor. Mühendislerinin tecrübesini çok iyi kullanan Apple, TSMC’nin 16nm FinFET+ üretim süreci yanında, çeşitli optimizasyonlar yapmayı da ihmal etmiyor.

Geekbench 3 platformuna baktığımız zaman, tek çekirdek kategorisinde tartışmasız iki  lider var. Birincisi 3100 puanla Apple A9X, ikincisi ise 2500 puan ile Apple A9 yonga setleri. Ardından Snapdragon 820 ve Exynos 8890 yonga setleri geliyor.

Sızıntılara bakıldığında, Apple A10 yonga seti yine bir mühendislik harikası olarak karşımıza çıkıyor. Yonga seti tek çekirdek skorlarında 3000 puana ulaşmayı başarmış. Yani Apple A9X ile aralarında çok az bir fark görünüyor. Apple A9 tarafına baktığımızda ise yüzde 20 civarında bir performans artışı mevcut.

Apple’ın yine çift çekirdek tasarımını koruduğu tahmin ediliyor. Zira TSMC, 16nm FinFET sürecindeki en yeni nesille üretim yaptığını duyurmuştu. Yüzde 10 civarında enerji tasarrufu sağlayabilen yeni teknoloji ile, Apple’ın çekirdek hızlarına yükleneceğini düşünüyoruz. Yani daha hızlı ve daha az enerji tüketen bir yonga seti söz konusu. Henüz 10nm üretim teknolojilerinin test ve optimizasyon aşamaları tamamlanmadığı için, Apple A10 yonga seti aslında bu fırsatı kaçırmış oldu.

Grafik tarafı ile ilgili henüz net bilgiler yok ancak bir süredir Imagination tarafında Apple’ın özelleştirilmiş bir yapıya geçiş yapacağı konuşuluyor. Hatırlanacağı üzere A9X yonga setindeki PowerVR 7XT grafik birimi yarı özelleştirilmiş konumdaydı. Bu yıl ya PowerVR 7XT Plus ya da PowerVR 8 serisinden grafik birimlerinin temel alınabileceği ifade ediliyor.

Elbette Apple A9X, en güçlü mobil yonga olmayı sürdürüyor. Apple A10 da bunu bozamayacak ancak yeni nesil iPad Pro modelleri için tasarlanacak A10X yonga setinde, bu ünvanın egale edileceğini söyleyebiliriz.

Rakipler Ne Alemde?

Bu yıl için daha hızlı Snapdragon 821 ve Exynos 8893 yonga setleri hazırlanıyor. Geekbench 3 testlerinde muhtemelen biraz daha iyileşmiş tek çekirdek skorları göreceğiz ancak Apple A10 yonga setinin gerisinde kalacaklardır.

Esas olarak gelecek yıl önemli bir atılım bekliyoruz. Yeni nesil Snapdragon ve Exynos işlemcilerinde artık 10nm mimarisini görmeye başlayacağız. Özellikle üretim teknolojileri açısından Qualcomm ve Samsung, Apple’ın önüne geçmiş olacak. Enerji tüketimi ve performans konusunda önemli adımlar atacak olan özelleştirilmiş çekirdekler, test skorlarına da bunu yansıtacak. Özellikle çok çekirdek skorunda yeni rekorlar gelmesi muhtemel. Bununla birlikte tek çekirdek skorunda Apple 10 yonga setini geçmeleri pek mümkün olmayabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9770 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, apple a10 ve
2 etiket daha apple a9x apple a10x
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim