Anlık Bildirim

“Apple A11 yonga seti rakiplerinin çok önünde”

Geliştirilmesi üç seneye yakın bir zaman alan Apple’ın yeni A11 Bionic yonga seti benchmark rekorlarını alt üst ediyor. Rakiplerinin ona yetişmesi ise çok zor.

Apple’ın yeni iPhone modellerine güç veren A11 Bionic yonga setinin yankıları halen devam ediyor. Üç yıllık bir geliştirme sürecine sahip olan yapay zeka odaklı yeni yonga seti önemli bir övgü daha aldı.

Aradaki fark muazzam

Performans karşılaştırması dendiği zaman akla ilk gelen platformlardan Geekbench’in kurucusu John Poole, Apple A11 Bionic yonga setinin rakiplerinden çok ileride olduğunu ve Android tarafında sebebini bilmediği bir durgunluğun yaşandığını belirtiyor.

Gerçekten de Apple A11 Bionic hem firmanın kendisi için hem de akıllı telefon dünyası için bir dönüm noktası sayılabilir. Apple sektörde ilk kez mobil yonga setine yapay zeka işlemcisi ekledi. Böylece bulut tabanlı ve gecikmeli olarak yapılan hassas işlemler cihaz üzerine alınmış oldu. Bu noktada Huawei Mate 10 modeli neler sunacak onu da merakla bekliyoruz.

 

“Apple A11 yonga seti rakiplerinin çok önünde” Tam Boyutta Gör

Apple A11 Bionic işlemcisinin 2+4 şeklinde çalışan 6 özelleştirilmiş ARM çekirdeği ve PowerVR mimarisi üzerine inşa edilmiş özelleştirilmiş grafik birimi benchmark testlerini darmadağın etmiş durumda.

AnTuTu skorları bugüne kadar ki en yüksek seviyesinde. Geekbench’te ise tek çekirdekte zaten rakipsizdi. Zayıf olduğu çok çekirdek performansını da katlayan Apple A serisi artık her kategoride rakiplerinden üstün hale geldi. Pek çok otorite Apple A11 Bionic yonga setinin masa üstü ayarında olduğunu ifade ediyor.

Android cephesi durgun

Poole’nin açıklamaları aslında övgüden ziyade biraz da Android üreticilerini eleştirme mahiyetini taşıyor. Poole özellikle son dönemde Android tarafında bir durgunluğun yaşandığını ve büyük atılımların yapılamadığının altını çiziyor.

Android ekosistemindeki yonga setleri elbette büyük gelişim gösterdi. Gerek performans anlamında olsun gerekse de enerji verimliliği anlamında olsun bugün Snapdragon 835 veya Exynos 8895 çok iyi yerdeler.

Ne var ki geleceği görme anlamında biraz geride kaldıkları kesin. Bugün yapay zeka çok önemli bir yere yerleşmiş durumda ancak bunun olacağı çok önceden belliydi. Google, Nvidia gibi devler yapay zeka için özel bir işlemci kullanıyor. Apple da vakit kaybetmeden bu trene binmiş durumda.

Önümüzdeki günlerde Huawei’nin de yapay zeka odaklı çalışmalarını göreceğiz ancak sadece kendi cihazlarında kullandığı için ekosisteme büyük bir faydası olmuyor. Bu noktada Qualcomm ve Samsung’a büyük iş düşüyor. Bununla birlikte 2018 yılı için henüz firmalardan yapay zeka tabanlı bir donanım girişim duymadık. Umarız CES 2018 fuarı ile birlikte bir hareketlilik yaşanır. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12695 kez okundu.
36 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, apple a11 bionic
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim