Anlık Bildirim


Bu yıl iPhone satışlarında yüzde 30 azalma beklediği yönünde iddialar çıkan ve analiz uzmanlarının da artık düşüş trendine girmeye başladığını düşündüğü Apple, geçen yılı büyük başarılarla geride bıraktı. Firma, tarihindeki en büyük rakamlara imza attığı bir çeyrek raporu ile karşımızda.

Firmadan yapılan açıklamaya göre, geçen yılın son çeyreğinde 75.9 milyar dolar gelir elde edildi. Firmanın son rekoru 74.6 milyar dolar civarındaydı. Bu bakımdan yeni rekor da gelmiş oldu. Yıl bazında yüzde 1 civarında bir artış söz konusu. Ayrıca bir çeyrekte en fazla faaliyet karı rekoru 18 milyar dolar ile yine Apple'a ait bulunuyordu. Firma, geçen yıl son çeyrekte 18.4 milyar dolar faaliyet karı ile bu rekorunu geliştirdi. 


Apple yine tarihi iPhone satışı yaptı ve 74.7 milyon adede ulaştı. Eski rekoru 74.5 milyon adetti. Bununla birlikte yıl bazında iPhone satışlarının en düşük artış gösterdiği dönem geçen yılın son çeyreği oldu. Tim Cook, küresel ekonomideki durgunluğun satışlara olumsuz yansıyabileceğini ifade ediyor. Artık düşme eğiliminde gözü ile bakılan iPad satışları 16.1 milyon adede ulaştı. Geçen yıl aynı döneme göre yüzde 25 civarında bir azalma yaşandı. Gelir bakımından ise iPad satışlarının yüzde 21 azaldığı ifade ediliyor. 

Önceki çeyrekte 5.5 milyon olan Mac satışları, geçen yılın son çeyreğinde 5.3 milyon olarak kaydedilmiş. Apple bu rakamlar ile, bilgisayar pazarında ilk beşe girmeyi garantilemiş durumda. Bunun haricinde Apple Watch, Apple TV ve iPod satışlarına ilişkin bir bilgi verilmedi ancak Apple Watch ile Apple TV modellerinin en iyi çeyrek performansı gösterdiği ifade ediliyor. Apple'ın kasasında ise son güncellemelerle birlikte 216 milyar dolar nakit birikmiş durumda. Raporda en dikkat çeken kısım, tüm ürün gruplarında Çin pazarının yüzde 15 civarında artış yaşaması oldu. Uluslararası satışlar, Apple toplam gelirinin yüzde 66'sını oluşturuyor. 

Firmanın önceki yıl aynı dönemdeki mali tablosu; 74.6 milyar dolar gelir, 18 milyar dolar faaliyet karı, 74.5 milyon adet iPhone, 21.4 milyon adet iPad ve 5.5 milyon adet Mac satışı şeklindeydi. Bir önceki çeyrekte ise 51.5 milyar dolar gelir, 11.1 milyar dolar faaliyet karı, 48 milyon iPhone satışı, 9.8 milyon iPad satışı ve 5.7 milyon Mac satışı elde edilmişti. 

Apple'ın mali raporlarını açıkladığı saatlerde, borsadaki hisselerinde çok az bir miktar artış veya düşüş şeklinde hareketlilik gözlemleniyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu yılın ilk çeyreğinde Apple'ın ilk kez düşüş yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu bakımdan, 2016 yılı Apple için hayli zorlayıcı olacak. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6474 kez okundu.
22 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
apple 74.7 million iphones, apple earnings fy15 q4 ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim