Anlık Bildirim
 
Günümüzde bilim bazen ilginç olaylara sahne olabiliyor. Bunun son örneği de bilim adamlarının yaptığı çalışma olsa gerek. Araştırmacılar DNA dizilimini kullanarak bir bilgisayarı hacklemeyi başardı.

Washington Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Okulu’ndan Paul G Allen önderliğinde bir takım DNA dizilimini analiz eden bir bilgisayar programında buldukları açığı DNA dizilimine uyarlamışlar.
Ardından CRISPR tekniğini kullanarak bu sekansa sahip bir DNA elde eden uzmanlar bu sayede düzenlenen DNA dizilimini işleyen bilgisayarı ele geçirebilmişler. Bunun için ekip 176 nükleotitten oluşan bir dizilimi 0 ve 1’lere dönüştürmüş.
Bu örnek tabi normal hayatta gerçekleşmesi oldukça zor bir tablo. Zira araştırmacılara göre bir programdaki açığı bulup o açığı DNA dizilimi olarak kodlamak ve bu şekilde bir siber saldırı gerçekleştirmek bir hayli zahmetli. O açıdan bu tür bir saldırının gerçekleşmesi ihtimalinin çok düşük olduğu belirtilmiş.

DNA'da veri depolama

Üstelik çalışma DNA’nın kodlanabilme ve veri depolama özelliğini gösteren ilk çalışma da değil. Geride bıraktığımız temmuz ayında da araştırmacılar bir GIF dosyasını canlı bir hücrenin DNA’sına kodlamayı başarabilmişlerdi. Bu GIF'e organik GIF adı verilmişti.

Yine bu yılın Mart ayında New York Genome Center’daki uzmanlar bir Zip dosyasını DNA’da depolayabilmişti. Kim bilir belki bir gün geleneksel depolama çözümlerinin yerini alacak bir teknikten bahsediyor olabiliriz şu an. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4977 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
DNA, hack ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim