Anlık Bildirim

Avrupalı regülatörlerden kripto para uyarısı: Kaybetmeyi göze alamıyorsanız yatırım yapmayın!

Avrupa'nın önde gelen üç düzenleyici kuruluşu, kripto paraların riskleri hakkında ortak bildiri yayımladı. Regülatörler fiyat dalgalanmalarına ve güvence olmamasına dikkat çekti.

Avrupalı regülatörlerden kripto para uyarısı: Kaybetmeyi göze alamıyorsanız yatırım yapmayın! Tam Boyutta Gör

Avrupa Birliği'nde finans sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu üç kuruluş olan ESMA(Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi), EBA(Avrupa Bankacılık Otoritesi) ve EIOPA(Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Otoritesi) kripto paralarla ilgilenen ve yatırım yapmayı düşünen kişilerin yatırım yapmadan önce bir kez daha düşünmesi için ortak bir bildiri yayımladı. ''Tüketicileri sanal para birimlerinin tehlikeleri hakkında uyarıyoruz'' ifadesiyle başlayan bildiride kripto para birimlerindeki tehlikeler paylaşıldı. 


Neden riskli? 

Bitcoin, Ether ve Ripple hakında genel değerlendirmelerin yapıldığı bildiride Bitcoin'in geçtiğimiz yıl ocak ayında 1000$ değerinde olduğuna ancak aynı yılın aralık ayında 16.000$ günümüzde ise 7000$ değerinde olmasına dikkat çekilerek kripto para birimlerindeki ani fiyat değişimleri vurgulandı. Bildiri, ''Tüketicilerin sanal para alması neden riskli?'' sorusuna verilen yanıtlar üzerinden ilerlerken özellikle kripto para birimlerindeki fiyat değişimlerinden(ve balon olma riskindene) ve bu paraların herhangi bir devlet ya da merkezi kuruluş tarafından güvence altına alınmamasından söz edildi.


Kripto paraların büyük bir kısmının sebepsiz bir şekilde aşırı fiyat değişimlerine maruz kaldığını bildiren regülatörler, ayrıca borsalardaki fiyatların şeffaf olmadığını ileri sürdü. Fiyat değişimlerindeki risklerin dışında borsaların bazen işlem yapılmasına izin vermediğinin de altınının çizildiği bildiride, kullanıcıların bu gibi durumlarda kripto para alamamak ya da satamamak nedeniyle ciddi zararlara uğrayabileceği de ifade edildi.


İlk kez kesin bir şekilde uyardı 

Bildirideki en önemli nokta ise kripto paraların güvenliği kısmında kendisini gösteriyor. Güvenlik başlığı altında kripto paralar için güvence gösteren veya denetleyen herhangi bir kuruluşun olmadığı vurgulanırken borsaların veya dijital cüzdanların da Avrupa Birliği yasal düzenlemelerine dayanmadığı belirtildi. Kullanıcıların kripto paralarla ilişkili platformlar nedeniyle uğrayacağı mali zararların karşılanması için herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı hatırlatılırken Avrupa Birliği'ndeki regülatörler ''kullanıcıların zararının karşılanamayacağını'' ilk kez kesin bir dille şöyle açıkladı:


''Örneğin bir sanal para borsası veya dijital cüzdan sağlayıcısı; başarısızlığa uğrarsa, iflas ederse ya da bir siber saldırıya konu olursa, güveni kötüye kullanma ya da suç gelirlerinin müsaderesini esas alan kanun hükümleri uygulanır. Avrupa Birliği hukuku sizi kayıptan koruyacak bir yasal koruma ya da sanal paralarınızı elinde tutanlara(borsa ya da dijital cüzdan) tekrar erişebilme garantisi sunmaz.'' 


Bu ifadeyle borsa ya da dijital cüzdanlarda oluşabilecek aksaklıklara karşı kullanıcıların başvurabileceği yasal düzenlemeler olabildiğince sınırlandırılırken kullanıcıların farklı gerekçelerle olayı adli makamlara taşımasının ya da yasal düzenlemelerin varlığına güvenerek parasını riske atmasının herhangi bir koruma sağlamayacağı da kesin olarak ifade edilmiş oluyor.


Yatırımcıların paralarını riske atarken aldıkları risklerin farkında olması gerektiğini belirten regülatörler ''Kaybetmeyi göze alamıyorsanız para yatırmamalısınız. Sanal paralara ulaşmak için kullandığınız cihazlar ve donanımların güncel olduğundan ve güvenlik önlemleri, satın alma, saklama veya devretme konularında yeterli olduğundan emin olmalısınız.'' açıklamasıyla kullanıcıları bir kez daha uyararak bildiriyi sonlandırdı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim