Anlık Bildirim

Beacon teknolojisi yolun sonuna geldi

Kısa mesafede kullanıcılara anlık bildirimler sunarak pazarlama tarafında devrim yapmayı amaçlayan Beacon teknolojisi beklentileri veremedi. Markalar teknolojiyi kullanmaktan vazgeçiyor.

2010 yılında Bluetooth 4.0 ile birlikte gelen düşük enerji tüketimi modu Beacon teknolojisinin doğmasını sağlamıştı. İlk yıllarında önemli yatırım alan teknoloji yavaş yavaş yolun sonuna geliyor.

Beacon teknolojisi nedir?

Beacon teknolojisi düşük enerjili Bluetooth (Bluetooth low energy – BLE) modunu kullanarak anlık konum bilgisi sağlıyor. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse Beacon teknolojisine sahip ürünler veya cihazlar pasif sinyaller yayarak yakınlarındaki akıllı telefonlar ile etkileşime geçebiliyor. Mesafeye bağlı olarak kişilere ulaşan bu teknoloji, sonrasında ise etkileşime geçtiği kişilere istenilen bilgileri iletebiliyor.

Örneğin alışveriş sırasında yakınınızdaki bir mağaza veya mağazadaki ürün Beacon sinyalleri yayabilir. Bu durumda sinyalleri alan kulanıcılar ile iletişime geçilerek ürüne özel fırsatlar ve bilgiler sunulabilir. Tabi ki bu teknolojiyi yalnızca reklam amaçlı düşünmek doğru değil. Farklı bir örnek olarak müze içerisindeki eserler de Beacon teknolojisini kullanarak kendilerini inceleyen kişilerin akıllı telefonlarına bilgiler gönderebilir.

Beklenen olmadı

Beacon teknolojisinin ağırlıklı olarak pazarlama alanında ve diğer alanlarda büyük bir devrim başlatılacağına inanılıyordu. Apple o dönem iBeacon markasının tescilini yaparken Qualcomm da ilk yongalarını tanıtmıştı.

Dünyada pek çok markanın Beacon teknolojisini kullanmaya başladığını gördük. Ülkemizde de Garanti Bankası, THY, Vodafone gibi markalar Beacon teknolojisine destek vermeye başlamıştı.

Cihazlara bildirim gönderebilen Beacon yongaları ayrıca belirli bir cihazın mağazaya ne zaman girdiği, ne kadar kaldığı, ne zaman çıktığı gibi bilgileri de tutabiliyordu. Yine stadyumlarda Beacon teknolojisi kendisine yer buldu. Beacon teknolojisinin 2018 yılında 60 milyon noktada kurulu olacağı tahmin ediliyordu.

Ne var ki bugün beklenen kitle yakalanabilmiş değil. Pek çok marka Beacon teknolojisini kullanmaktan vazgeçti. Google geçen yıl Beacon temelli Eddystone teknolojisini geliştirmeyi durdurdu. Starbucks, Walmart gibi bazı şirketler ise yatırım yapmaya devam ediyor ancak ne kadar devam edecek belli değil.

Uzmanlar Beacon teknolojisinin yeteri kadar insanlara tanıtılamadığını ve bu yüzden benimsenme oranının düşük kaldığını belirtiyor. Ayrıca verilerin toplanması konusunda gizlilik sözleşmelerinin yetersizliği ve sinyallerin engellere takılarak istenen oranda kullanıcıya ulaşmaması diğer etkenler arasında. Günümüzde markaların NFC ve SMS gibi teknolojiler ve fırsat uygulamaları ile tüketicilere ulaşması Beacon teknolojisinin varlığını tehdit eder hale geldi.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim