Anlık Bildirim

Bulunan en büyük Güneş Sistemi

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden bir grup astronom, kendi yıldızına Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından 6.900 kat daha uzak bir gezegenin bulunduğu sistem keşfettiler.
Bilim insanlarının uzun süredir yalnız bir dünya olarak tanımladığı gezegenin aslında bir yıldıza sahip olduğu ortaya çıktı ancak "2MASS J2126-8140" isimli bu gezegenin yıldızı, kendisinden trilyonlarca kilometre uzakta bulunuyor.

2MASS J2126-8140, Jüpiter'in 12 ila 15 kat büyüklüğünde dev bir gaz gezegeni. TYC 9486-927-1 isimli cüce bir yıldızın etrafında dönen gezegen için kendi yıldızı böylesine bir uzaklıkta diğer herhangi bir yıldızdan farklı görünmüyor.

Sayılarla anlatmak gerekirse 2MASS J2126-8140'in yıldızı etrafında bir tam tur atması yaklaşık bir milyon dünya yılı sürüyor. Gezegenin yıldızına olan uzaklığı da Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından 6.900 kat, Plüton'un Güneş'e olan uzaklığından ise tam 140 kat daha fazla. Bu akıl almaz uzaklıklar, aynı zamanda dev sistemi türünün en büyüğü yapıyor.

Bulunan en büyük Güneş Sistemi


Sistem, Avustralya Ulusal Üniversitesi astronomları Dr Simon Murphy ve arkadaşları tarafından keşfedildi. Gezegen ve cüce yıldızın her ikisinin de Dünya'ya 100 ışık yılı uzaklıkta bulunduklarını farkeden Murphy ve arkadaşları, ilerleyen araştırmalar sonucu aynı zamanda beraber hareket ettiklerini de keşfettiler. Murphy buldukları bu dev sistem için, kendi Güneş Sistemimiz ile aynı şekilde oluşmuş olma ihtimalinin bulunmadığını düşünüyor.

NASA'nın da katkılarıyla hazırlanan araştırma, gelecek ay Monthly Notices of The Royal Astronomical Society dergisinde yayımlanacak.

Bu yazı Hasan Aygünoğlu tarafından DonanımHaber için hazırlanmıştır. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim