Anlık Bildirim

Çerçevesiz ekran tasarımları maliyetleri arttırıyor

Gelecek yıl çok daha fazla akıllı telefonun ince çerçeveli ekranlar taşıdığını göreceğiz. Ne var ki üretim sektörü buna hazır değil. Bu da maliyetleri yukarı çekiyor.

Son iki yıldır akıllı telefon pazarında çerçevesiz ekran modası aldı başını yürüdü. Bir dönem iki kenarın ince çerçeveli olması yeterliydi ancak bugün alt ve üst kenarların da inceldiğini görüyoruz. Bu yeni moda üretim süreçlerini sıkıntıya soktu.

Liste kabarıyor

Aslında üç kenarı çerçevesiz telefonları Sharp yıllardır üretiyor ancak bölgesel olduğu için çok da gündemde değildi. Ne var ki geçen yıl Xiaomi’nin Mi Mix ile büyük ses getirmesi dengeleri değiştirdi. LG G6, Galaxy S8, LG V30, Mi Mix 2 gibi pek çok model çok ince ekran çerçeveleri ile piyasaya çıktı.

Sektörden gelen bilgilere göre gelecek yıl bu sayı daha da artacak. Bununla birlikte talebi karşılayabilecek kadar ince çerçeveli ekran üretimi mevcut değil. Bu bakımdan bir arz sıkıntısı ve haliyle de yüksek maliyetler söz konusu.

Şimdilik çerçevesiz ekran tasarımları amiral gemilerine has. Bu bakımdan arz ve talep dengeli gidiyor. Örneğin Galaxy S8, Galaxy Note 8 ve iPhone X modellerinin ekran üretimi Samsung’da. Şimdilik sıkıntı yok görünüyor. LG’nin ise G6, V30, Pixel 2 XL ve Q serisi telefonları da kendisine emanet. Sharp da yine kendi telefonlarına ekran üretiyor.

Gelecek yıl model sayısının artmaya başlaması sıkıntıyı da beraberinde getirecek. Ekran üreticileri elbette öncelikli kontratlarına önem verecek. Sonradan dahil olan oyuncular ise ekran bulmakta zorlanacak. Ayrıca farklı boyutlarda ekranlar da sıkıntıyı arttıracak. Böylece bir kısır döngü başlamış olacak.

Kaynaklar ayrıca 18:9 ekran oranının da problemin ikinci ayağı olduğunu belirtiyor. 16:9 oranına göre yüzde 20 daha fazla cam alt katman gerektiren 18:9 ekranlar, üretimin uzamasına neden oluyor. Bunların hepsi bir araya geldiğinde yılın sonuna doğru ince çerçeveli panel maliyetlerinin çift haneli oranlarda yükselmesi bekleniyor. 2018 yılında da yükseliş devam edecek. Haliyle yeni çerçevesiz tasarımlı telefonlarda da fiyat artışı olarak bunu göreceğiz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4077 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
xiaomi mi max, borderless phones ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim