Anlık Bildirim

Çinliler özelleştirilmiş çekirdek yarışına başlıyor

Mobil yonga tasarımcılarının yavaş yavaş standart ARM çekirdeğinden uzaklaşarak kendi özelleştirilmiş çekirdeklerine doğru yol aldığını görüyoruz. Bu noktada Çinliler de söz sahibi olmak istiyor.

Bir dönem mobil dünyada özelleştirilmiş çekirdek dediğimizde akla sadece Krait tasarımlarıyla Qualcomm gelirdi. Daha sonra Apple da bu trende katıldı ve son olarak Samsung özelleştirilmiş çekirdekleri ile çıkageldi. 

Şimdilik bu üç dev pazarda yalnız gibi görünüyor ancak gelecek yıl Çinli tasarımcılar birbiri ardına kendi tasarımlarını piyasaya çıkarabilir zira bu tarafta yoğun bir çalışma yapılıyor. Gelen bilgilere göre pek çok Çinli üretici özelleştirilmiş çekirdek tasarımları konusunda vites artırdı ve bu alan önemli yatırımlar yapıyor. Bunlardan birisi ZTE. 

Aslında ZTE'yi akıllı telefonlarından tanıyoruz ancak firma sadece mobil cihaz tarafında kalmak istemiyor. Kendi yonga setini tasarlayarak firma daha iyi yazılım-donanım uyumu yakalama düşüncesinde. 

Genelde Çinli firmalar hükümetin kontrolü altındadır. Çizilen sınırlar içerisinde kalmaya özen gösteren Çinli devler ayrıca hükümet destekli pek çok finans kurumundan mali yardım alır ve Ar-Ge çalışmalarını da rahat bir şekilde yapar. Geçtiğimiz yıllarda hükümet destekli bir bankadan milyarlarca dolar kredi alan ZTE, haksız rekabet nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturmaya tabi tutulmuştu.

ZTE yonga seti çalışmalarında da dolaylı devlet desteği alıyor. Çin Ulusal Entegre Devre Fonu yeni projesi için ZTE'ye 73.8 milyon dolar kredi sağladı. Bu destekle ZTE'nin çalışmalarını hızlandırması bekleniyor. 

ZTE haricinde Xiaomi de özelleştirilmiş çekirdek planları yapıyor. Hali hazırda Leadcore tasarımcısına önemli bir yatırım yapan Xiaomi, en geç gelecek yıl sonlarına kadar özelleştirilmiş bir yonga seti ortaya koymak niyetinde. Bu firmalar haricinde Lenovo'nun da ARM tabanlı yonga seti planları olduğu belirtiliyor. 

Çin'in diğer silahları AllWinner, RockChip ve Spreadtrum da elbette boş durmuyor. Özelleştirilmiş çekirdekten ziyade standart ARM çekirdekleri ile yola devam eden bu firmalar üretim geometrisi ve diğer bileşenler ile avantaj sağlamak niyetinde. Örneğin Spreadtrum gelecek  yıl14nm veya 16nm FinFET üretim teknolojisine geçiş yapmayı planlıyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim