Anlık Bildirim

Cyanogen, modüler sürümünü duyurdu

Android dünyasının parlayan yıldızı Cyanogen için işler pek de iyi gitmiyor. Kullanıcı sayısını arttırmak adına şimdi Cyanogen Modular OS sürümü sahneye çıkıyor.

Son dönemde donanım dünyasında modüler yapılara giderek artan bir ilginin olduğunu görüyoruz. Google’ın Project Ara adındaki akıllı telefon projesi rafa kalktı ancak giyilebilir cihaz ve bilgisayar tarafında farklı çözümler karşımıza çıkıyor. Cyanogen ise yazılım tarafında modülerlik peşinde.

Firmada İşler İyi Gitmiyor

Platform bilindiği üzere Cyanogen Inc adıyla ticari faaliyet gösteriyor ve önemli üreticilerle ortaklıklar kurmuştu. Ne var ki işler yolunda gitmedi ve yaz aylarında işten çıkarmalar yaşandı. Son dönemde firmanın yatırım alabilmek için kullanıcı sayılarını şişirdiği yönündeki iddialar da tartışmaların tuzu biberi oldu.

Bu gelişmeler üzerine firmanın kurucusu ve patronu Kirt McMaster görevi bıraktığını açıklamıştı. Yönetim kurulu başkanlığına geçen McMaster’ın yerine ise operasyonlardan sorumlu Lior Tal getirilmişti. Tal yeni görevine önemli bir duyuru ile merhaba dedi.

Bugüne kadar bağımsız geliştiricilere yönelik olarak CyanogenMod ve ticari alanda Cyanogen OS platformları ile faaliyet gösteren şirket, Cyanogen Modular OS adıyla yeni bir program daha başlatıyor. Modüler olarak tanımlanan bu yeni program, kullanıcıların özgürce kendi işletim sistemlerini tasarlamalarını sağlayacak.

Modüler ROM’lar geliyor

İlgiyi ve dolayısıyla kullanıcı sayısını arttırmayı amaçlayan program, çekirdek bir ROM üzerine modüler uygulamaların eklenmesini temel alıyor. Kullanıcılar ön tanımlı veya farklı kaynaklarda geliştirilmiş bir ROM kurduktan sonra MOD olarak adlandırılan katmanları ekleyebilecek.

Tal henüz çekirdek ROM veya modüler katmanlar konusunda teknik detaylara inmedi ancak tahminlere göre firmanın hali hazırdaki C-Apps adını taşıyan ve kamera veya mail istemcisi gibi uygulamaları barındıran paketinde yola çıkılacağı tahmin ediliyor.

Cyanogen Modular OS programının duyurusu ile birlikte CyanogenMod ve Cyanogen OS platformlarının akibeti de merak ediliyor. Bir dönem Google’ın kafasına sıkmak ve Android işletim sistemine alternatif olmak gibi uçuk planları olan Cyanogen, bugün çok farklı bir duruma geldi. Önümüzdeki günlerde firmanın yeni yol haritasını netleştirmesi bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim