Anlık Bildirim

DARPA yaralanan askerleri kurtarmak için askerlerin biyolojik saatini yavaşlatacak

Savaş alanında yaralanan askerlere vaktinde ilk müdahalenin yapılması ve askerlerin tam teşekküllü tıbbi tesislere yetiştirilmesi için DARPA yenilikçi bir çözüm geliştiriyor.

DARPA yaralanan askerleri kurtarmak için askerlerin biyolojik saatini yavaşlatacak Tam Boyutta Gör
 

Savaş meydanında yaralanan askerlere hizmet sunan sağlık personellerinin, bir saat gibi kısıtlı bir süre içinde önce askerlerin hayatta kalmasını sağlamaları sonrasında ise kalıcı bir sakatlığın oluşmasına engel olamaları gerekiyor. ABD Savunma Bakanlığı tarafından ''altın saat'' olarak ifade edilen bu bir saatlik süreç oldukça önemli zira çoğu kez müdahale sürecinin bir saati aşması halinde ciddi kayıplar meydana gelebiliyor. ABD ordusuna yenilikçi ürünler sunmakla görevli olan DARPA ise altın saati uzatmak ve sağlık personellerine vakit kazandırmak için ilginç bir çözüm geliştirdiğini duyurdu.


Hücre aktivitesi durma noktasına getirilecek 

DARPA'nın Biostasis programı ile yaralanan askerleri kurtarmak için askerlerin biyolojik saatinin yavaşlatılacağı belirtiliyor. Tabi biyolojik saatin yavaşlatılması ifadesi kulağa bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi gelse de DARPA program ile hücre aktivitesini neredeyse durma noktasına getirmeyi planlıyor. Çok zor koşullarda uzun süre hayatta kalabilen su ayısı ve odun kurbağası gibi canlıları inceleyen DARPA araştırmacıları, insan bedenindeki moleküler sistemlerin olabildiğince yavaşlatılması halinde insanların da daha uzun süre yaşayabileceğini düşünüyor. Bu fikri yaralanan askerlere uyarlamak isteyen araştırmacılar, yaralanma sonrasında aktif hale gelip hücre aktivitesini azaltan biyokimyasallar kullanabileceklerini iddia ediyor.


Biostatis programı henüz erken aşamada ve DARPA programın amaçlarına ulaşması için 5 yıla yakın bir zamana ihtiyaç duyacaklarını belirtiyor ancak yine de programın başarılı olması halinde sadece savaş alanında yaralanan askerler için değil tıp dünyası için devrim niteliği taşıyacak sonuçlar doğurması mümkün. Öte yandan vücuttaki bütün biyokimyasal reaksiyonların benzer oranlarda yavaşlatılması ve müdahale sonrasında hücre aktivitesinin, hücreye zarar vermeden eski seviyeye çıkarılması gibi oldukça zor işlemler araştırmacıların Biostatis programındaki en büyük sorunlarını oluşturuyor.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim