Anlık Bildirim

2014 yılında Google'ın satın aldığı yapay zeka uygulamaları geliştiren DeepMind şirketi, Go oyununu ustaca oynayan ve bu oyunda dünya ustaları rahatlıkla mağlup edebilen AlphaGo isimli yapay zekasıyla tanınıyor. AlphaGo'nun ardından oyunu tamamen kendi kendine öğrenen AlphaGo Zero isimli çok daha başarılı bir yapay zeka geliştiren şirket şimdi çok oyunculu oyunlardaki yapay zekaları daha etkili bir takım arkadaşı haline getirmeye çalışıyor.


 

Şirketin duyurduğu FTW(For The Win) isimli yapay zeka da bu çalışmanın önemli bir parçası. Basit kurallara sahip FPS oyunu Quake III Arena’da başarılı bir oyuncu ve takım arkadaşı olmak için geliştirilen yapay zekaya ait ilk sonuçlar dün paylaşıldı. FTW hem oyun istatistiklerine hem de testlere katılan oyunculara göre oyunu insanlardan daha iyi oynuyor.

İnsanlardan daha iyi bir takım arkadaşı  

Go oyununun aksine Quake III Arena oyunu takım oyununa odaklı olduğu için FTW'nin bir yapay zeka olarak farklı kategorilere ait eylemleri aynı anda gerçekleştirmesi gerekiyordu. Yapay zeka geliştirilirken oyunun bayrak savaşı(Capture The Flag) modu kullanıldı. Bu modda mücadele eden iki takım rakip takımın bayrağını ele geçirmeye çalışırken kendi üslerinde bulunan bayrakları da korumak zorunda. Yani FTW'nin takım arkadaşlarıyla iş birliği içinde oynaması son derece önemli. DeepMind bu süreci ''hem rakip takımla mücadele edebilecek hem de takım arkadaşlarıyla iş birliği içinde olacak bir oyun stilini benimseme'' olarak nitelendiriyor.


Eğitim sürecinde 450 bin civarında bayrak savaşı maçına çıkan FTW, kendisine oyunla ilgili hiçbir kural ve taktik verilmediği halde bayrağı ele geçirmek; takım arkadaşını takip etmek ve rakip takımın öne geçmesi halinde farklı stratejiler uygulamak gibi davranışları kendi kendine öğrendi. Çoklu-ajan öğrenimi olarak adlandırılan süreçte takım arkadaşı olan yapay zekaların koordineli bir şekilde mücadele etmesi de hedeflendi. Eğitim sürecinin ardından ise insan ve yapay zekalardan oluşan 40 Quake III Arena oyuncusunun katıldığı bir turnuva ile FTW'nin yetenekleri test edildi.


Turnuva boyunca takımlar bazen sadece insanlardan ya da sadece yapay zekalardan oluşturulurken bazı maçlarda yapay zeka ve insanlar aynı takımda yer aldı. Turnuva boyunca sadece yapay zekadan kurulan takım, sadece insanlardan kurulan takıma karşı oynadığı hiçbir maçı kaybetmedi. Tabi bu aslında beklenilen bir durumdu. Buna karşılık insan+yapay zekadan oluşan takımlar, sadece insanlardan oluşan takımlara karşı oynadıkları maçlarda ciddi bir üstünlük sağladı. DeepMind'ın raporuna göre insanların yapay zekayla takım arkadaşı olması rakip takımı yenme olasılığını yüzde 95 oranında artırıyor. Yani bireysel olarak bağımsız hareket eden ancak takımın çıkarları doğrultusunda iş birliği yapan FTW, insanlardan çok daha başarılı bir takım arkadaşı.


Turnuva sonrasında yapılan ankette teste katılan oyuncular da FTW'nin bu yönüne dikkat çekti. Katılımcıların büyük bir kısmı FTW'nin, insanlara kıyasla iş birliğine çok daha yatkın olduğunu ve takım oyununda daha başarılı olduğunu düşünüyor.


Farklı sorunlara çözüm olabilir 

Tabi DeepMind'ın geliştirdiği yapay zeka oyun odaklı olduğu için bu yapay zekanın ilerleyen dönemlerde günümüzün popüler çok oyunculu oyunlarında karşımıza çıkabileceği düşünülüyor. Öte yandan yapay zekanın takımla uyum içinde çalışıyor olması farklı bir soruna çözüm sağlayabilir. Gelecekte yapay zekanın iş gücünün önemli bir kısmını üstlenmesiyle birlikte insanlar yapay zekayla birlikte iş birliği içinde çalışmak zorunda kalacak. Bu aşamada verimli bir iş birliğinin sırrı FTW'nin eğitim sürecinden geçiyor olabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim