Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 1999 yılında yörüngeye fırlatılan ve o günden beri yörüngeden evrenin çeşitli köşelerini inceleyen XMM-Newton Gözlemevi, son derece önemli görüntüler elde etmeye devam ediyor. Bugüne kadar gökbilimcilerin ölmüş yıldızları, yıldız kümelerini, kara delikleri ve karanlık maddeyi haritalamasını sağlayan bu X-ışını gözlemevi, şimdi de Samanyolu'nun merkezini görüntüledi.
İlginizi Çekebilir

XMM-Newton x-ışını gözlemevi tarafından çekilen ve Samanyolu'nun merkezini gözler önüne seren bu görüntüler, geçtiğimiz günlerde Avrupa Uzay Ajansı tarafından yayınlandı. Galaksimizin Dünya'dan yaklaşık 27 bin ışık yılı uzaklıktaki kalbini gösteren bu görüntüler, yaklaşık bin ışık yılı uzunluğundaki bir bölgeyi gözler önüne serdi.
ESA tarafından yayınlanan bu görüntülerde görülen kırmızı ve beyaz noktaların genç yıldızlar ve yıldız kümeleri olduğu, mavimsi parlak renkteki noktaların ise X-ışını taramalarında oldukça parlak görülen nötron yıldızları olduğu belirtiliyor. Ölmüş yıldızların kalıntılarından oluşan nötron yıldızları, şu ana kadar belgelenen en yoğun ve küçük yıldızlar olma özelliğini taşıyor.
Samanyolu'nun merkezinde yer alan aşırı yoğun astronomik radyo kaynağı Sagittarius A* da ESA tarafından yayınlanan bu görüntülerde görülebiliyor. Tüm eliptik ve sarmal galaksilerin merkezinde bir süper kütleli kara delik bulunduğu artık neredeyse kesinleşmiş olduğu için, Sagittarius A*'ın da dev bir kara deliğin yeri olduğu tahmin ediliyor. Resmin sağ tarafına doğru görülen bulanık leke olan Sagittarius A*'ın kütlesinin, Güneş'in kütlesinin milyonlarca kat fazlası olduğu düşünülüyor.
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/The_tumultuous_heart_of_our_Galaxy Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Diğer dediklerinde sonuna kadar haklısın da çap konusunda bir yanlışlık var. 19 kilometre 4,1 milyon güneş kütlesine sahip bir kara delik için çok az. O kara deliğin çapının milyon kilometrelerle ölçülmesi lazım.
Güneş karadelik olsaydı yarıçapı 3km olacaktı, 4 milyon güneş kütlesine sahip karadelik için bu yarıçap
4milyonx3=12 milyon km olacaktır.
Not:
Schwarzschild yarıçapı
r=2GM/C^2
Kardeş sen 1000 ışık yılı genişliğinde yapıya bakıyorsun, bizim galaksinin merkezindeki karadeliğin çapı 19 km olarak hesaplanıyor.
Daha önce ilk olarak radyo dalgaları ile yıldızların yaptığı pik hareketlerinden karadeliğin varlığı için büyük kanıtlar oluşturulmuştu. O esnada taranan bölge 22 ışık yılı kadardı. (almanların taradıkları, diğerinin makaleleri paralı)
Bu arada samanyolu merkezinde karadeliğin olduğu %100 kanıtlı değildir. Sadece güçlü deliller vardır. Bunlardan en önemli iki tanesi o bölgenin etrafında yıldız hareketlerinin gözlemlenmesi ve sarmal galaksi simülasyonlarıdır.
Anlayacağın burada zeka küpü olan arkadaş sensin. Yazdığın mesaj bayağı bir sakat olduğu halde, bunun farkında olmadığın halde, üstüne insanların zekasıyla dalga geçmeye çalışıyorsun.
bunu ESA söylüyor ben değil süper zeka :
"Galaksimizin merkezinde bulunan karadelik olan Sagittarius A* (Yay A*) ise güneşimizden milyonlarca kat kütleye sahiptir. Galaksimizin karadeliği görüntü merkezinin sağındaki (Kırmızı olarak işaretlediğim alanın içinde) parlak bulanık lekenin içinde yer aldığı biliniyor. Ayrıca resmin sağ altında ve sol altında iki tane supernova kalıntısıyla şişirilmiş süper gaz baloncuğu da görülmekte."
"galaksilerin merkezinde bir süper kütleli kara delik bulunduğu artık neredeyse kesinleşmiş"
süper zekalılığı kim yapıyor görüyoruz...
Neden eksi aldığını söyleyeyim.
Samanyolunun merkezinde kara delik var evet. Ama kara deliklerin doğrudan görülebilir olmamasını geçtim, o kara delik bir "süper dev kara delik" olsa dahi etrafındaki kütleden çok daha küçük bir şey olduğu için Samanyolunun bugün veya gelecekte çekilecek hiçbir fotoğrafında tam ortada kocaman bir kara nokta göremezsin.
Bir kova suyun tam ortasına bir kum tanesi atıp suyun fotoğrafını çeksen o kum tanesini görebilir misin?
Ki burada ne fotoğraf simetrik, ne bulutsular tamamen görüş alanını açıyor.
Samanyolunun merkezinde binlerce yıldız birbirine astronomik anlamda çok yakın mesafelerde bulunur ve o yıldızların parlaklığı galaksinin merkezini güneş gibi parlayan bir şey gibi gösterir. Ancak o parlaklık bile bize ne normal yollarla ne spektroskopi yoluyla kolay kolay görünebilir. Böyle bir şeyi görmek için bile ne uğraşlar veriyoruz, adına dev dense de onun binde biri olan bir karadeliği görebilmek şu anda imkansızdır desek yeridir.
dalga boylarından renkler çıkartılıtyor diye biliyorum
beyin yok ki...
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4888 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Uzay, esa