Anlık Bildirim

Estonya, vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunacak

Birçok alanda yeniliğe öncülük eden ülkelerin başında gelen Estonya, vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunmaya başladı. Yakında diğer ülkeler de benzer programlar başlatabilir.
Kanser veya kalıtsal kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların önceden tespit edilip gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan genetik testler, önümüzdeki yıllarda sağlık sisteminin değişilmez bir parçası haline gelebilir. Bu yolda önemli bir adım atan Estonya, vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunmaya hazırlanıyor.
20 Mart'ta başlatılan bu ücretsiz genetik test girişimi sayesinde Estonya'da yaşayan insanların hastalık riskinin minimuma indirilmesi amaçlanıyor. 1.3 milyon nüfusa sahip ülkede ilk olarak 100 bin vatandaşa ücretsiz genetik testi yapılacak. Bu testlerden elde edilen veriler değerlendirildikten sonra vatandaşlara herhangi bir hastalık riski taşıyıp taşımadıkları konusunda bilgi verilecek.
İlk aşamada genetik testin sonuçları aile hekimlerine gönderilecek. Böylece doktorlar, vatandaşlara test sonuçlarının ne ifade ettiğini ve ne gibi önlemler alınması gerektiğini doğru bir şekilde aktarabilecek. Bu girişime öncülük eden Tartu Üniversitesi tarafından yayınlanan açıklamada, ücretsiz genetik testinin zamanla ülkedeki tüm vatandaşlara sunulacağı belirtildi.
Vatandaşlarına genetik testi hizmeti sunan tek ülke Estonya değil. Birleşik Krallık'ta da Ulusal Sağlık Hizmeti programı kapsamında vatandaşlara genetik test hizmeti sunuluyor. Ne var ki Estonya'nın aksine Birleşik Krallık'taki vatandaşların bu test için laboratuvar ücreti ödemesi gerekiyor. Ayrıca Birleşik Krallık'ta bu testler, hastalık riskinin minimuma indirilmesi için değil doktorların hastalıkları teşhis edebilmesi için kullanılıyor.
Estonya'nın vatandaşlarına ücretsiz genetik test hizmeti sunan ilk ülke olması pek de şaşırtıcı olmadı. Zira Estonya; sağlıktan ekonomiye, ulaşımdan iletişime birçok alanda yeniliğe öncülük eden ülkelerin başında geliyor. Sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve araştırmaları hızlandırmak için ilk biyo-bankasını 2000 yılında kuran ülke, aynı zamanda internet üzerinden seçim düzenleyen ilk ülke olması ve ulusal bir kripto para üzerinde çalışması ile de adından söz ettirmeyi başarmıştı.
Estonya'ta uygulamaya konan bu genetik test programının benzerlerini yakında diğer ülkelerde de görebiliriz. İzlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülke, sağlık hizmetlerini geliştirmek için genetik testleri kullanan bir sisteme geçmeyi planlıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim