Anlık Bildirim

Ethereum'un başlangıç blokuna yanlışlıkla 500 milyon dolar gönderildi

Ethereum'un başlangıç blokuna ait adresin kripto para cüzdanlarında varsayılan adres olarak yer alması bugüne kadar toplam 500 milyon doların üstünde kripto paranın bu adrese gitmesine neden oldu

Ethereum'un başlangıç blokuna yanlışlıkla 500 milyon dolar gönderildi
 

Kripto para birimlerinin üzerine inşa edildiği Blockchain'lerde her başlangıç bloku ayrı bir öneme sahip zira bu bloklar söz konusu kripto paraların doğuşunu simgeliyor. Tabi bu durumun farkında olan kripto para yatırımcıların bir kısmı başlangıç blokunu küçük jestler için kullanıyor. Örneğin Bitcoin Blockchain'inde başlangıç blokunda yer alan adresin Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'ya ait olduğu düşünülüyor ve insanlara Nakamotoya olan sevgilerini göstermek için hiçbir zaman kullanılmayacağını bildikleri halde bu adrese Bitcoin gönderiyor.


Dikkatsizliğin toplam bedeli 500 milyon dolar

Bu durumun bir benzeri Ethereum Blockchain'inde de mevcut. Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin'e teşekkürlerini sunmak isteyen yatırımcılar zaman zaman Ethereum'un başlangıç blokuna küçük miktarlarda kripto para gönderebiliyor. Bu durum normal karşılansa da başlangıç blokunda bugüne kadar biriken kripto paraların toplam değerinin 500 milyon doları aştığı görülüyor ve bu miktar sadece teşekkür amaçlı yapılan transferlerle açıklanamayacak kadar yüksek. Bu yüksek miktarın arkasındaki sebebin başlangıç blokunun adresi ve kullanıcıların dikkatsizliği olduğu düşünülüyor.


Ethereum tabanlı bütün adreslerde olduğu gibi başlangıç bloku da 0x ikilisi ile başlıyor. Bu ikilinin ardından ise 40 adet sıfır rakamı yer alıyor. Yani klasik başlangıç ikilisinin ardından kullanıcıların parmaklarını uzun süre sıfıra basılı tutmalarıyla yanlışlıkla bu adrese kripto para göndermeleri mümkün. Öte yandan bazı kripto para cüzdanları yapılandırılıncaya kadar varsayılan gönderim adresi olarak başlangıç blokunun adresini kullanıyor. Bu durumda gönderi adresi girilmeden yapılan transferler doğrudan başlangıç blokuna gidiyor.


Varsayılan adres başlangıç bloku

Reddit kullanıcılarından birinin geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşım bu konunun tekrar gündeme gelmesini sağladı. Reddit kullanıcısı Golem isimli kripto parayı başka bir hesaba transfer etmek istediğini ancak adres girmeyi unuttuğunu dile getirirken başlangıç blokuna gönderilen bu paraya ulaşmanın bir yolu olup olmadığını sormuştu. Benzer bir şekilde bir başka kullanıcı da bütün birikimi olan 1.93 Ether'i, alıcı adresini girmeyi unuttuğu için başlangıç blokuna gönderdiğini kaydetmişti.


Başlangıç bloku olan ''0x0000000000000000000000000000000000000000'' adresine bugüne kadar gönderilen kripto paralara baktığımızda ise toplam değeri 6 milyon dolara yakın 7228 Ether ve çok sayıda ERC20 jetonu bulunuyor. Ethereum Blockchain'inde faaliyet gösteren kripto paraları temsil eden ERC20 jetonlarının başlangıç blokundaki toplam değeri ise 505 milyon dolar. 


Bitcoin Blockchain'inin aksine Ethereum başlangıç blokuna gönderilen kripto paralar, bu adresin özel anahtarına(private key) sahip olunması halinde kullanılabilir ancak bu adresin alışılmadık bir numarolojisi olduğu için bu adrese uygun bir özel anahtar üretmenin ve adresteki kripto paraları tedavüle sokmanın neredeyse imkansız olduğu düşünülüyor. Yani Satoshi Nakamoto'ya ait olduğu düşünülen adreste olduğu gibi bu adresteki kripto paralar da kullanıcıların basit bir dikkatsizliği nedeniyle muhtemelen sonsuza dek orada kalacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim