Anlık Bildirim

Facebook, Apple, Google gibi şirketler ABD'nin yeni problemi olabilir

Fransa Merkez Bankası'ndan ekonomist Sophie Guilloux-Nefussi'ye göre Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerinin giderek büyümesi ABD ekonomisi için tehdit oluşturabilir.

Facebook, Apple, Google gibi şirketler ABD'nin yeni problemi olabilir Tam Boyutta Gör
 

ABD'nin halka açık en büyük dört şirketi olan Apple, Alphabet(Google'ın çatı şirketi), Amazon ve Facebook'un piyasa değerinde geçtiğimiz yıl meydana gelen toplam artış 900 milyar dolar civarında. Bu dört teknoloji devinin mevcut piyasa değerlerinin toplamı ise 3 trilyon dolara(2.85 trilyon dolar) dayanmış durumda. Tabi şirketlerin bu denli büyümesi yöneticiler, hissedarlar ve şirkete yatırım yapan diğer kişiler için oldukça güzel bir gelişme ancak Fransa Merkez Bankası'ndan ekonomist Sophie Guilloux-Nefussi'ye göre bu durum ABD ekonomisi için oldukça tehlikeli.


Endüstri, şirketlere yetişemiyor 

Nefussi'nin yaptığı araştırmaya göre ABD'deki en büyük sekiz şirketin pazar payı 2002-2012 yıllarında ABD'deki sektörlerin yüzde 60'ından daha fazla artış gösterdi. Yani bu süre zarfında büyük şirketler piyasa değerlerini ve karlılıklarını artırırken ülkedeki endüstriler benzer oranda büyüme gösteremedi. Nefussi, bu durumun sonucu olarak büyük şirketlerin kazançlarının arttığını ancak sektörlere yönelik yatırımların ve maaşların yetersiz kaldığını düşünüyor.



Teknoloji devlerinin gösterdiği bu büyümenin uzun vadede verimlilik ve ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Nefussi, ''Bu şirketler pazarlarında baskın bir konumdaysa, tekelci rantlarının tadını çıkaracak ve üretim kapasitelerini artırmaya yönelik yatırımlar yapma konusunda pek hevesli olmayacak.'' diyerek büyük şirketlerin mevcut konumlarını korumaya odaklanacaklarını vurguladı. Ayrıca Nefussi'ye göre teknoloji devlerinin büyümesi sektöre giren yeni şirket sayısındaki düşüşün de en büyük nedenlerinden. Nefussi yeni şirketlerin yatırım alamadıkları gibi karşılarında mücadele edemeyecekleri engeller olduğunu düşünüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim