Anlık Bildirim

Yapay zekanın etkisiyle Nvidia’nın piyasa değeri Amazon’u geçti

Geçtiğimiz yıl inanılmaz bir büyümeyle 1 trilyon dolarlık piyasaya değerine ulaşan Nvidia, bu yıla da hızlı başladı. Nvidia’nın yükselişi devam ederken piyasa değeri açısından Amazon’u geçti.
Yapay zekanın etkisiyle Nvidia’nın piyasa değeri Amazon’u geçti Tam Boyutta Gör
Nvidia, geçtiğimiz yılın mayın ayında 1 trilyon dolar değere ulaşan ilk çip üreticisi olmuştu. Firmanın hisseleri son bir yılda neredeyse yüzde 250 oranında artış gösterdi. Bu inanılmaz yükselişin arkasında ise yapay zeka ve onun henüz doymamış talebi yer alıyor. Talep yüksek olduğu sürece Nvidia’nın piyasa değeri de artmaya devam ediyor. Bu bağlamda Nvidia’nın piyasa değeri 20 yıl sonra ilk kez Amazon’u geçti.

Amazon, dünyanın en değerli 5. şirketi oldu

Nvidia, geçtiğimiz salı günü piyasa değeri bakımından Amazon’u geçmeyi başardı. Nvidia, 1,78 trilyon dolar değerle günü kapatırken Amazon ise 1,75 trilyon dolar piyasa değeriyle günü noktaladı. Nvidia, Google’ın çatı şirketi Aplhabet’i de kısa süreliğine geçmiş olsa da şimdilik arama devinin hemen arkasında bulunuyor.

Yapay zekanın etkisiyle Nvidia’nın piyasa değeri Amazon’u geçti Tam Boyutta Gör
Nvidia’nın piyasa değeri en son 2002 yılında Amazon’u geride bırakmıştı. Nvidia'nın 2002'deki ana ürünleri ve ana geliri oyun odaklı ve tüketici sınıfı ekran kartlarına dayanıyordu. Ancak şimdi ise her biri 20.000 ile 40.000 dolar arasında değişen, veri merkezleri ve sunuculara yönelik yapay zeka çipleirnden geliyor.

Microsoft, OpenAI ve Meta, geliştirdikleri ChatGPT ve Copilot gibi ürünleri çalıştırmak için bu tip çiplerden on binlercesine ihtiyaç duyuyor. Nvidia ise yapay zeka pazarının yüzde 90’ına hakim durumda ve bu, kısa sürede değişecek gibi görünmüyor.

Son 1 yıla baktığımızda yapay zekaya yatırım yapan firmaların piyasada ciddi karşılık aldığını görüyoruz. Apple, uzunca bir süre önemli de bir farkla dünyanın en değerli şirketi konumundaydı. Ancak son 12 ayda Microsoft’un yapay zeka girişimleri yazılım devini en değerli şirket haline getirdi, Apple ise ikinciliğe geriledi. Öte yandan Nvidia’nın kısa bir süre zarfında Alpabet’i de geçmesi bekleniyor.

Kaynakça https://www.tweaktown.com/news/96188/nvidia-market-value-surpasses-amazon-first-time-in-20-years-650-billion-added-since-jan-1/index.html https://companiesmarketcap.com/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim