Anlık Bildirim

Facebook kullanıcıların SMS ve çağrı kayıtlarını yıllarca kaydetti

Cambridge Analytica skandalı sonrasında Facebook hesaplarını silmek isteyen kullanıcılar bir skandalla daha karşılaştı. Facebook, kullanıcılara ait çağrı ve SMS kayıtlarını saklıyor.

Facebook kullanıcıların SMS ve çağrı kayıtlarını yıllarca kaydetti Tam Boyutta Gör
 

İngiliz veri analiz şirketi Cambridge Analytica'nın, 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verileri ele geçirmesinin ardından sosyal medya devi zor günler geçiriyor. Facebook'un kurucusu ve CEO'su olan Mark Zuckerberg her ne kadar gazetelerde tam sayfa özür metni yayınlatmış olsa da sosyal medyadaki Facebook'u silme akımı(#deletefacebook) geniş kitlelere yayılmış durumda. Veri ihlali sonrasında şirkete tepki olarak Facebook hesaplarını silmek isteyen kullanıcılar ilginç bir durumla daha karşılaştı. Cambridge Analytica olayının ardından Facebook'un veri skandallarına bir yenisi daha eklenebilir.


Çağrı kayıtları Facebook'un elinde 

Facebook hesaplarını silmek isteyen kullanıcılar ''Genel Hesap Ayarları'' kısmından hesaplarını silmeden önce Facebook'ta bugüne kadar neler yaptıklarını gözden geçirmek için Facebook verilerinin kopyasını indirmek istedi. Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefonda Facebook uygulamasını kullanan kullanıcılar, indirdikleri verilerin arasında; telefon rehberindeki isimler, numaralar ve telefonla yapılan her bir çağrı ve çağrının süresinin de yer aldığını gördü. Çok sayıda kullanıcının bildirdiği bu durum karşısında açıklama yapan Facebook ise bu durumu son derece normal karşılıyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook sözcüsü, "Bağlantı kurmanıza yardımcı olan uygulamaların ve hizmetlerin en önemli kısmı, bağlantı kurmak istediğiniz kişileri bulmayı kolaylaştırmaktır. Telefonunuzda bir mesajlaşma ya da sosyal medya uygulamasına ilk kez giriş yaptığınızda telefon rehberini yüklemeye başlamak yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır.'' ifadelerini kullandı. Facebook'un arkadaş tavsiyesine yardımcı olmak için iletişim verilerini kullandığını doğrulayan sözcü, Facebook'un mesajlaşma uygulaması olan Messenger'ın ''izin verildiği takdirde'' arama kayıtlarına ve SMS'lere erişebildiğini belirtti.


Eski sürümlerde özel izin gerekmiyor 

Tabi Android'in yeni sürümlerinde uygulamaların; SMS ve çağrılara erişim sağlaması için ayrı ayrı kullanıcı izni gerektiğinden Facebook sözcüsünün açıklamalarında haklı olduğu söylenebilir ancak Android'in eski versiyonlarında uygulamaların çağrı ve SMS'lere erişim sağlaması için özel bir izin verme mekanizması bulunmadığı için Facebook topladığı bu verilerin bir kısmını kullanıcıların izni olmadan ele geçirmiş durumda. 


Ars Technica'nın raporuna göre özellikle Android 4.1(Jelly Bean) sürümü öncesinde Android işletim sistemi kullanıcıların mesajlarına ve çağrı kayıtlarına erişebilmek için tek bir izinle yetiniyordu. Yani her bir uygulamanın erişebileceği her bir veri için yeniden izin verilmesine(ya da verilmemesine) imkan tanımıyordu. Böylece Facebook, kullanıcıların mesajlarına ve çağrı kayıtlarına Facebook için özel bir izin verilmemesine rağmen kolaylıkla erişebildi. Diğer bir deyişle uzun bir süredir Android işletim sistemine sahip akıllı telefonları kullanıyorsanız ve Facebook uygulamasına iletişim bilgilerine erişmesi için izin verdiyseniz Facebook, 2012 yılından beri çağrı kayıtlarınızı ve SMS'lerinizi görmüş olabilir.


Google, geçtiğimiz yılın ekim ayında Andorid 4.0 API'sini kullanmamaları için geliştiricileri resmi olarak uyarana kadar söz konusu veri erişiminin devam ettiği düşünülüyor. iOS tarafında ise Apple, Facebook'un arama verilerine erişmesine hiçbir zaman izin vermediği için böyle bir veri ihlalinin söz konusu olmadığı belirtiliyor. Sosyal medyada, Facebook'un arama ve SMS kayıtlarını tutmasından şikayetçi olan kişilerin Android kullanıcıları olması da bu durumun göstergesi niteliğinde.


Konu hakkında yeniden açıklama yapan sosyal medya devi Facebook'un erişmek için izin aldığı bütün verilerin ''güvende olduğunu'' belirtirken kullanıcıların istedikleri zaman ayarlarını değiştirebileceklerini ve geçmiş verilerin de silinmesini talep edebileceklerini açıkladı. Buna karşılık bazı kullanıcılar verilerin silinmesini istedikleri halde halen verilerin kopyasını indirdiklerinde geçmiş çağrı ve SMS kayıtlarını görebildiklerini söylüyor. Şimdi Facebook'tan bu konuyla ilgili yeni bir açıklama bekleniyor. 

https://www.facebook.com/settings adresi üzerinden sizler de verilerinizin kopyasını talep edip Facebook'un hangi verilere sahip olduğunu görebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4935 kez okundu.
18 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
facebook, google ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim