Google'ın Nexus macerasına ilk başladığı HTC ile ortak yapımı Nexus One, çevrimiçi satış problemleri ve satış sonrası teknik servis eksikliği nedeniyle beklenen rakamlara ulaşamadı.
O dönemden sonra çevrimiçi cihaz satışı işini bırakarak uzmanı olduğu reklam yayını alanına geri dönen Google, yeni tanıttığı Nexus modelleri ile perakendecilik alanına geri döndü. Ancak yaşanan sıkıntılar, Nexus iş modelinin ne kadar başarılı olacağını sorgulatmaya başladı.
LG'nin, Nexus 4 modelini Play mağazasının olmadığı ülkelerde yüksek fiyattan satışa sunma planları, Google'ın dağıtım ağına ne kadar müdahil olabileceği sorusunu akıllara getirdi.
İspanya'da Play mağazası üzerinden 350 Avro karşılığında satılan 16GB Nexus 4 modeli, perakendecilerde 599 Avro fiyat etiketine sahip oldu. İspanyol Phone House perakendecisi ise bu seviyeden Nexus 4 satmayı düşünmediklerini açıkladı.
Maliyet tarafından bakıldığında ise firmaların ve dağıtım kanallarının gerek reklam, gerekse mağaza masraflarını çıkarmaları için belirli bir kar ile ürün satmaları şart. Çünkü cihazdan bir kere gelir elde ediliyor ve reklam gösterimleri gibi gelir kanalları perakende sektörünü pek ilgilendirmiyor.
Ancak Google, Play mağazasında sattığı ürünlerden genelde kar elde etmiyor ve bu da firmayı etkilemiyor. Çünkü satılan her cihaz Google'ın reklam ekosistemine yeni üyelerin katılması demek. Ayrıca Nexus cihazları için büyük reklam kampanyalarına da girmiyor. Sonrasında ise aynı ülkede bile olsa iki farklı fiyata sahip bir ürün karşımıza çıkıyor.
Ayrıca tüketicilerin genelde mağazalardan, cihazları deneyerek ve görevlilerden bilgi alarak satın alma yolunu tercih etmesi, Nexus iş modeli için diğer bir dezavantaj. Bu durumda tüketici kendine göre olduğuna ikna olduğu modeli satın alabiliyor. Donanım itibariyle Nexus 4 en iyi Android deneyimini sunan akıllı telefon olsa da tüketici farklı bir modele yönelebiliyor.
Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü Nexus iş modeli gelecek için umut vaad eden bir model olmaktan çıkabilir. Aynı ürüne farklı fiyatlar ödemek tüketicinin en çok kaçındığı noktalardan birisi. Bu nedenle Google tarafından Nexus ortaklarıyla bu konuda bir anlaşma zemini aranması şart.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
1511 kez okundu.
22 kişi, toplam 26 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nexus 4