Sıcak havalarda en etkili ferahlama yöntemlerinden birisi klima oluyor. Kapalı mekanlarda ısıyı oldukça düşüren ve geçici de olsa bir soğuk hava oluşturan klimalar bununla birlikte enerji tüketiminde oldukça cömert.
Verimlilik camda başlıyor
Eğer oda fazlaca güneş alan bir konumdaysa iç sıcaklık sürekli artma eğiliminde oluyor ve klima daha fazla güç harcıyor. Yüksek enerji tüketiminin yanında havaya salınan karbondioksit gazı açısından da bu oldukça dezavantaj oluyor.
MIT enstitüsü ve Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları bu dezavantajı ortadan kaldırmak için yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Geliştirilen cam filmi güneş ısısını yüzde 70 civarına kadar kırıyor ve iç mekânın sıcaklığının artmasının önüne geçiyor.
Araştırmacılar film prototipinde standart bir poli malzeme kullanmış ve içerisine de su dolu küreler doldurmuş. Güneş ısısı 30 derece civarına geldiğinde küreler küçülmeye ve sıvıyı sıkıştırmaya başlıyor. Sıkışan sıvı da poli elyafları birbirine yaklaştırıyor. Bu sayede ısı yüzde 70 civarında engelleniyor ancak güneş ışınları görülebilir derecede içeri alınıyor.
Daha önce de bu tür camlar geliştirilmişti ancak ısıyı istenen şekilde engellemiyordu. Yeni teknikte ise su dolu küreler kilit nokta olmuş. Bu küreler pek çok güneş panelinde kullanılan kızılötesi ışınların dalga boylarına uyacak şekilde geliştirilmiş. Araştırmacılar 500nm boyutlarına çıkardıkları küreler ile en iyi sonuçları almış.
Yapılan testlerde normal cam kullanan bir odada 37 derece sıcaklık ölçülürken yeni cam filmi kullanıldığında ise sıcaklık 34 dereceye kadar düşmüş. Fark küçük gibi görünse de klimanın enerji tüketimini ciddi miktarda düşürmeye yetiyor.
Cam filmi her yerde bulunan plastik kaplama barındırdığı için herhangi bir pencereye kolaylıkla uygulanabiliyor. Ekip hali hazırda ısı yansıtıcılığını yüzde 70 üzerine çıkarmaya çalışıyor. Henüz teknolojinin ne zaman ticari hayata sunulacağı açıklanmadı.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor