Anlık Bildirim

Huawei bombayı patlattı : Kirin 950

Huawei uzun süredir merakla beklenen Kirin 950 yongasetini lanse etti. Kirin 950 yongaseti performansıyla Android tarafının en iyisi olmayı hak ediyor.
Uzun yıllardır Hisilicon firması ile birlikte kendi yongasetlerini geliştiren Huawei, zaman içerisinde tecrübesini artırdı ve başarılı işlere imza atmaya başladı. Kirin yongasetleri ile yeni bir döneme giren üretici, Kirin 950 ile şimdi zirveye çıkıyor. 

Kirin 950 yongaseti daha önce de sık sık gündeme gelmişti ve Huawei'nin şimdiye kadar ki en iddialı yongaseti olması bekleniyordu. Huawei beklentileri boşa çıkarmadı ve pazarda da bir ilke imza attı. 

Kirin 950 yongaseti TSMC'nin 16nm FinFET+ teknolojisi ile üretiliyor ve mobil yonga pazarında bu teknolojiyi ilk kez kullanıyor. FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı, akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor. FinFET+ ise yüzde 5-10 civarında performans ve enerji tasarrufunu artırıyor. 

Hali hazırda Samsung Exynos 7420 yongaseti 14nm FinFET sürecini kullanırken, Apple A9 yongaseti de 14nm/16nm FinFET süreçleri ile dökülüyordu. TSMC yıl sonlarında 16nm FinFET+ sürecine geçeceğini duyurmuştu. Huawei tam zamanında bu gelişmeye yetişmiş oldu.

Huawei Kirin 950 yongasetinde 2.3 GHz saat hızında 4 adet Cortex-A72 ve 1.8GHz saat hızında 4 adet Cortex-A53 çekirdekleri big.LITTLE formunda iş yüküne göre sırasıyla devreye giriyor. Grafik tarafında Mali mimarisinin en iyisi T880 yer alıyor. Zaten Cortex-A72 çekirdeği pek çok incelemeden tam not aldı ve Cortex-A57 çekirdeklerine göre de yüzde 11 daha fazla performans sunuyor. 

Huawei hem Kirin 930 yongasetine göre hem de rakip yongasetlerinde göre performansı yüzde 40 artırırken, enerji tüketimini de yüzde 60 azalttığını savunuyor. Yine Kirin 930 yongasetine göre grafik gücü ve GFLOPS değerleri de yüzde 100 oranında artmış.
Huawei bombayı patlattı : Kirin 950
 
(Geekbench 3 çekirdek testleri) 

Huawei yeni yongasetinde özelleştirmeler yapmayı da ihmal etmemiş. Yaptığı testlere göre uygulamaların başlangıç süreleri 666 milisaniyeden 446 milisaniyeye düşüyor. Ayrıca 10 saate kadar daha ekstra kullanım süreleri elde edilmiş. AnTuTu testlerinde yongaseti 83 000 civarında skor elde ediyor. 

GeekBench 3 çekirdek testlerine baktığımızda Apple A9 yongasetinin liderliği kimseye kaptırmadığını görüyoruz. 2534 puanla lider Apple A9 yongasetinin ardından 1710 puan ile Kirin 950 geliyor. Tek çekirdek performansında Kirin 950 Android tarafının en iyisi diyebiliriz.

Çok çekirdek performansı söz konusu olduğunda Kirin 950 liderliği ele alıyor ve 6245 puan alarak rakiplerini yüzde 25 civarında bir üstünlükle geride bırakıyor. Ona en yakın ise 4837 puanla Exynos 7420 oluyor. 

Performans haricinde kamera tarafında da önemli gelişmeler mevcut. Yeni sinyal işlemcisi ile birlikte kamera çok daha hızlı başlıyor ve çok daha hızlı odaklanıyor. Karanlık ortamlarda daha iyi ışık alabilen sistem daha az kumlanmaya sebebiyet veriyor. Panorama desteği eklenen yongaseti 4K video işlemeyi de destekliyor. 

Kirin 950 yongaseti muhtemelen ilk olarak Huawei Mate 8 ile birlikte gelecek. Testlerde kullanılan cihazın Android 6.0 işletim sistemi taşıması ve 4GB RAM barındırması bunun en büyük delili.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12114 kez okundu.
33 kişi, toplam 34 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
huawei kirin 950, Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim