Anlık Bildirim

Kaspersky casusluk iddialarına yanıt verdi

Rus güvenlik şirketi Kaspersky, NSA danışmanının bilgisayarından gizli bilgiler sızdırmakla suçlanıyor. Kaspersky'e göre ise sızıntıların nedeni danışmanın güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakması.
Geçtiğimiz ayın başında Wall Street Journal oldukça önemli bir iddia ortaya atmış ve Rus güvenlik şirketi Kaspersky'nin Ulusal Güvenlik Ajansı(NSA)'na yönelik sızıntılarda rol aldığını açıklamıştı. WSJ'nin iddiasına göre Rus hükümeti için çalışan hackerlar; Kaspersky'a ait yazılımı, bir NSA danışmanının kişisel bilgisayarındaki sınıflandırılmış dosyaları tanımlamak ve bu dosyalardaki gizli belgeleri çalmak için kullandı. Kaspersky, WSJ'nin iddialarından çok kısa bir süre sonra yaptığı açıklamasında kanıtlanmamış iddialar ile şirketin karalandığını dile getirmişti. Şirket en son açıklamasında ise NSA danışmanının bilgisayarında pek çok kötü amaçlı yazılım bulunduğuna dikkat çekti.


Güvenlik Yazılımını Devre Dışı Bıraktı 

NSA sızıntısıyla ilgili soruşturmasını sürdüren Kaspersky, kişisel bilgisayarında Kaspersky Lab tarafından geliştirilen bir anti-virüs yazılımı kullanan NSA danışmanının yazılımı bir süreliğine devre dışı bıraktığını vurguladı. Şirketin açıklamasına göre danışman, Microsoft 2013'ün korsan bir kopyasını yüklemek için anti-virüs yazılımını devre dışı bırakıp bir süre sonra tekrar etkin hale getirdi. Anti-virüs yazılımı devre dışı bırakıldığında pek çok arka kapı ve trojen de dahil olmak üzere toplam 121 adet kötü amaçlı yazılımın bilgisayara yerleştiği tespit edildi. Kötü amaçlı arasında Rus forumlarında satılan ve Ekim 2014'te NSA çalışanının bilgisayarına bulaştığı tespit edilen Backdoor.Win32.Mokes.hvl adlı bir dosya da yer alıyordu.


Güvenlik firması bu bulguların ardından söz konusu NSA sızıntısının birçok farklı araç(kötü amaçlı yazılımların herhangi biri) üzerinden gerçekleştirilmiş olabileceğini kaydetti. Şirket geçtiğimiz ay, NSA danışmanının bilgisayarındaki dosyaları yanlışlıkla, ant-virüs yazılımı bu dosyaları kötü amaçlı yazılım olarak işaretlediği için, indirdiğini itiraf etmişti. İndirilen dosyaların NSA'in hack araçlarını da içerdiğini bildiren Kaspersky, dosyaların kaynağının ABD hükümeti olduğunu anladıklarında derhal bütün dosyaları kendi veri tabanından sildiğini açıklamıştı.


Tabi Kaspersky'nin tespitlerinin doğruluğu ve NSA sızıntısında bir rolü olmadığı konusunda ABD'li yetkilileri ikna etmesi gerekiyor zira Rus hükümetine casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD'de hükümet birimlerinde Kaspersky ürünlerinin kullanımı yasaklanmıştı. Bu yasak kararının ardından ABD'de Best Buy gibi bazı süpermarketler de Kaspersky ürünlerini raflardan kaldırmaya başlamıştı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim