Anlık Bildirim

Lenovo, bilgisayar pazarında üçüncülüğe yükseldi

Önde gelen araştırma şirketlerinden International Data Corporation, kısa adıyla IDC, bilgisayar pazarının 2011 takvim yılının 2.çeyreğindeki performansını mercek altına aldığı araştırma raporunu yayınladı. Tahminlere göre yaklaşık %3'lük büyüme (yıllık bazda) öngörülen bilgisayar pazarındaki büyüme, rapora göre, beklentinin altında kaldı.

IDC'nin raporuna göre küresel bilgisayar pazarı 2011 takvim yılının 2.çeyreğinde %2.6 büyüyerek, gerçekleşen toplam bilgisayar sevkiyatı 84 milyona ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise pazarda 82 milyon birim bilgisayar sevkiyatı gerçekleşmişti. Satıcı bazında baktığımızda ise HP, sevkiyatını yaklaşık %3'lük arttırarak 15 milyona yükseltirken; Dell, %2.8 artış ile ulaştığı yaklaşık 11 milyonluk sevkiyat ile ikinciliğini korumayı başardı. Bu ikiliyi, geçtiğimiz yıl %10.2 ile Acer'dan sonra gelen Lenovo %22,9'luk artış ile elde ettiği 10 milyonu aşkın sevkiyat ile takip ederken; dünyanın en büyük 3.bilgisayar üreticisi ünvanını Lenovo'ya kaptıran Acer ise yaklaşık 9 milyonluk sevkiyat gerçekleştirdi. Değişime baktığımızda ise Acer'ın önceki yılın aynı dönemine göre sevkiyatında %10'luk bir azalma görülüyor. Bu dörtlüyü takip eden 5. ise, tahmin edebileceğiniz gibi, ASUS olurken; Tayvanlı bilgisayar devi sevkiyatını %6 arttırarak 4,5 milyona yaklaştırmış durumda.

Lenovo, bilgisayar pazarında üçüncülüğe yükseldi

Bölgesel olarak Amerikan pazarına baktığımızda ise 4,7 milyon sevkiyat gerçekleştiren HP'nin liderliği sürdürdüğünü görürken; onu 3,96 milyonluk sevkiyat ile Dell takip ediyor. Küresel pazarda Lenovo'nın oturduğu 3.lük koltuğunda ise Amerika'da 1,917 milyon Mac sevkiyatı gerçekleştiren Apple otururken; Cupertino'luyu 1,617 milyon sevkiyat ile Toshiba ve 1,513 milyon sevkiyat ile Acer izliyor. Yıl bazında değişimleri göz önüne aldığımızda ise 2.çeyrekte HP'nin sevkiyatının %0,6; Dell'in %10,2 ve Acer'ın %25,4 azaldığını görüyoruz. Bu üçlünün aksine ise Apple, geçtiğimize yıla göre sevkiyatını %14,7 arttırmayı başarırken; Toshiba ise %3,7'lik bir artışın altına imza atmayış başarmış.

Lenovo, bilgisayar pazarında üçüncülüğe yükseldi

IDC'nin bölgesel değerlendirmesine göre ise Amerika ve Batı Avrupa, pazarın zayıf halkaları olarak dikkat çekerken; gelişmekte olan bölgeler, Latin Amerika ve Asya Pasifik bölgesinin daha iyi durumda olduğu görülüyor. Amerika pazarı geçtiğimiz yıla göre %4.2'lik bir daralma yaşarken; Orta-Doğu Avrupa (CEE) ve Orta Doğu-Afika (MEA) bölgelerindeki büyümeye rağmen EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika Bölgesi) bölgesindeki daralma 2.çeyrekte de devam ediyor. Japonya'da ise depremin olumsuz etkilerine rağmen bilgisayar pazarı %3'lük bir büyürken; Japonya'nın da dahil olduğu Asya Pasifik bölgesinde ise pazar %12 ile çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmış durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim