Anlık Bildirim

Milli yüksek hızlı tren geliyor

Türkiye'nin ilk milli Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti hakkında detaylar belli oldu. Trenlerin üretimini TÜLOMSAŞ yapacak ve bu trenler 250 kilometre hıza ulaşabilecek.

Milli yüksek hızlı tren geliyor Tam Boyutta Gör

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından alınacak 96 adet 250 kilometre hıza sahip milli ve yerli Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti için ihaleye çıkıldı.

Eskişehir’de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'de (TÜLOMSAŞ) üretilecek YHT seti için ön yeterlilik ihale tarihi 25 Ocak olarak belirlendi.

Üç aşamalı teknoloji transferiyle üretilecek milli hızlı tren, ilk aşamada 20 YHT seti yüzde 10 yerlilik, ikinci aşamada 60 YHT seti yüzde 53 yerlilik, üçüncü aşamada özgün bir tasarıma sahip olacak 16 milli YHT seti ise yüzde 74 yerlilik oranıyla üretilecek.

Üretilecek trenler “Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi” sertifikasına sahip olacak. Böylece tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılabilecek. TCDD, bu projenin tüm haklarına sahip olacak ve herhangi bir kısıtlama olmadan yurt dışına satış yapabilecek.

Üretilecek 96 adet yüksek hızlı tren, gelecek yıllarda açılması planlanan yeni YHT hatlarında kullanılacak.

Milli elektrikli lokomotifle 4 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak

YHT tren seti ihalesinden bağımsız olarak geliştirilen E-5000 milli elektrikli lokomotifleri hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açıklamalarda bulundu.

Bakan Ahmet Arslan; ilk ana hat milli elektrikli lokomotifi E-5000 üretim projesine 1 Ekim’de başladıklarını, 4 yıl sonra tüm sertifikasyon ve testlerin tamamlanacağını açıkladı.


2023 yılına kadar temin etmeyi planladığı 500 lokomotifin alım, bakım ve onarım maliyetleri dikkate alındığında, E-5000 Milli Elektrikli Lokomotif Projesi ile 30 yılda 4 milyar dolar tasarruf sağlanacağını kaydetti.

Daha önce başlatılan milli dizel tren seti, milli dizel motoru, E-1000 milli elektrikli lokomotifi, milli yük vagonu ve milli sinyal sistemi projeleri başarıyla tamamlanmış ve hayata geçirilmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8634 kez okundu.
53 kişi, toplam 55 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yüksek hızlı tren, tren ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim