Anlık Bildirim

Nvidia Xavier en güçlü ve en karmaşık yonga seti

Bir dönem verimlilik problemleri nedeniyle mobil dünyada istenmeyen adam ilan edilen Nvidia Tegra yonga seti, bugün yapay zekâ tarafında inanılmaz işler başarıyor.

Mobil cihaz pazarında büyük bir hayal kırıklığı yaşayan ve meydanı rakiplerine bırakmak zorunda kalan Nvidia Tegra yonga seti, asıl patlamasını otomotiv teknolojilerine yönelmesiyle yaptı. Bugün dünyanın en güçlü yonga seti haline gelmiş durumda.

Sıfırdan zirveye

Özellikle Nvidia Tegra 3 yonga seti sonrasında Nvidia’nın verimlilik açısından rakipleri ile mücadele edemediğini görmüştük. Özelleştirilmiş ARM mimarisine adım atan ilk firmalardan birisi olmasına karşın enerji tüketimi tarafında beklentileri bir türlü karşılayamamıştı.

O dönem ani bir karar alan Nvidia mobil pazardan çekildiğini açıklamış ve otomotiv sektörüne yönelmişti. Tegra K1 yonga seti Drive CX adındaki araç içi eğlence sistemlerine, Tegra X1 ise Drive PX adındaki sürücüsüz araç bilgisayarına hayat vermişti.

Yükselen sürücüsüz teknolojiler trendinin de etkisiyle Nvidia emektar yonga setine daha fazla yatırım yapmaya başladı ve Tegra asıl kimliğini otomotiv sektöründe buldu. Çok güçlü Tegra X2 yonga seti Drive PX 2 bilgisayarında dikkat çekici işler yaptı. Bugün Tegra yonga seti artık bir araç süper bilgisayarı olarak adlandırılıyor.

Nvidia artık Tegra isimlendirmesini bir kenara bırakmış durumda. Drive PX Pegasus olarak adlandırılan ve beşinci seviye otonom sürüş teknolojilerine imkân tanıyan süper bilgisayar içerisinde Nvidia Xavier adıyla anılacak.

İlk kez geçen yıl tanıtılan PX Pegasus süper bilgisayarı içerisinde Xavier yonga setine çok fazla değinilmemişti. Firma CES 2018 fuarında perdeleri kaldırdı ve en güçlü yonga setini teknoloji dünyasına tanıttı.

Nvidia Xavier ağırlıklı olarak yapay zekâ işlemlerine yönelik olarak geliştirilmiş bir yonga seti. 9 milyar transistör barındıran yonga seti Nvidia’nın özelleştirilmiş 8 adet 64-bitlik ARM çekirdeği üzerinde şekilleniyor. Beraberinde ise 512 çekirdekli bir Volta grafik birimi yer alıyor. Yapay zekâ ve görsel bilişim hızlandırıcılarına da sahip olan yonga seti 30TOPS makine öğrenme işlemi yapabiliyor. Toplamda ise 30W enerji harcıyor.

Nvidia Xavier 12nm sürecinde üretiliyor. Toplam zar alanı ise 350 milimetre kare olarak açıklandı. Bu da onu en büyüklerden birisi haline getiriyor.

Nvidia önceki versiyonlara göre 15 kat daha az enerji harcadığını ve sürücüsüz araçlar için bataryayı çok tüketmeyen bir yapıda olduğunu belirtiyor. Aslında bu noktada bir fark var. Önceki versiyonlardan kasıt Drive PX 2 gibi 300W civarında enerji harcayan süper bilgisayarlar. Nvidia Xavier ise tek başına sürücüsüz araç sistemlerine dahil olabilecek. Bu da önemli bir avantaj sağlıyor. Araç çağırma platformu Uber, sürücüsüz araç filosu oluşturma planı kapsamında özelleştirilmiş Volvo XC90 araçları ve tırlarında Xavier yongalarını kullanacağını açıkladı. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim