Anlık Bildirim

Okşamak, bebekler üzerinde ağrı kesici etki sağlıyor

Okşamak, yetişkinleri de bebekleri de olumlu etkiliyor. Öyle ki doğal bir ağrı kesici gibi görünüyor. Üstelik herhangi bir yan etkisi de yok. Çalışmanın detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.
Okşamak, bebekler üzerinde ağrı kesici etki sağlıyor
 
Oxford Üniversitesi ile Liverpool John Moores Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, kan testlerinden geçirilen 32 bebeğin beyin etkinliği izlendi. Bebeklerin yarısı, daha önce yumuşak bir fırçayla okşanmıştı. Bu bebeklerin beyninde %40 oranında daha düşük ağrı aktivitesi gözlendi.
Çalışmanın yazarlarından Profesör Rebeccah Slater, "Okşamanın, yan etki riski olmayan bir ağrı kesme potansiyeli var gibi görünüyor" dedi. Çalışmada, bebekler için en uygun okşama hızının saniyede yaklaşık 3 cm (1 inç) olduğu ortaya çıktı. R. Slater, "Ebeveynler de sezgisel olarak bebeklerine (hemen hemen) bu hızlarda dokunuyor" dedi.
Bu okşama hızı, ciltteki bazı sinir hücrelerini harekete geçirerek yetişkinlerdeki ağrıyı da azaltmıştı. Ancak, bebeklerdeki durum belirsizdi. Dokunuşların, ebeveyn ile bebek arasındaki bağı arttırdığı ve stresi azalttığı biliniyordu. Çalışma, bunun nasıl gerçekleştiği hakkında daha fazla şey ortaya koyuyor.
Şefkatli bir dokunuş bebekleri mutlu edebilse de el temizliğine gereken özen gösterilmezse, bu dokunuşlar cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Araştırmacılar şimdi de duyusal olarak gelişme sürecinde olan prematüre bebeklerde deneylerini tekrarlamak istiyor. Çalışma, Current Biology dergisinde yayınlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim