Anlık Bildirim
Bilim insanları sıtma salgınlarını önlemek için örümceklerin genleri ile mantar genlerini birleştirdi. Sıtma her yıl 400.000'den fazla can alıyor ve sıtmanın en önemli taşıyıcısı ise sivrisinekler. Sivrisineklerin bu taşıyıcılığı durdurulabilirse salgınların da önüne geçilebileceği düşünülüyor.

The University of Maryland (UMD) kurumundan araştırmacılar, sivrisinekleri öldüren örümcek toksinini üretmek üzere mantarları genetik olarak değiştirdi. Yapılan saha deneylerinde mantarların sivrisinek popülasyonunu %99 oranında azaltmasına rağmen ekibin genetik mühendisliğini bu amaçla kullanması, yöntemlerin dünyadaki yaşam için tehlikeli olabileceğiyle ilgili çeşitli tartışmaları da beraberinde getirmekte..

Science
dergisinde de yayımlanan araştırmaya göre geliştirilen mantarlar sivrisinekleri öldürüyor lakin bu ölüm hızlı bir şekilde olmuyor. Bu sebeple sivrisinekler ölmeden önce başka insanları enfekte etme riskini hala barındırıyorlar.

Avustralya Dağ Örümceğinin zehri mantarlara ürettiriliyor

Araştırma ekibi sivrisineklerin ölümünü hızlandırmak için Avustralya Mavi Dağ örümceğinin zehrini mantarların genetiği ile birleştirdi. Daha sonra mantarlar Batı Afrika'da ''MosquitoSphere'' adı verilen yapay bir köy ortamında test edildi.

Mantarlar geniş levhalara ekildikten ve araştırma sahasına konulduktan 45 gün sonrasında sivrisinek popülasyonu yok oldu. Ayrıca üretilen toksin böcek ilaçlarına dirençli sivrisinekleri de başarıyla öldürdü.



Araştırma her ne kadar başarıyla sonuçlanmış olsa da genetik olarak değiştirilmiş bir organizmayı doğa hayatına  bırakmanın öngörülemeyen sorunlara neden olabileceği düşünülüyor. Mantarların doğaya yayılması ile ekosistemin olumsuz etkilenebileceği, yarasa ve arı türlerinin yok olabileceği ve birçok farklı canlı türünün olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

Genetik mühendisliğinin tüm çalışmalarında olduğu gibi bu çalışmanın da dikkatli bir biçimde ele alınması ve incelenmesi gerekiyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim