Anlık Bildirim

Polonya Merkez Bankası'ndan kripto paralara karşı propaganda

Polonya Merkez Bankası ve ülkedeki finansal otoritelerin, vatandaşları kripto paralardan uzak tutmak için YouTube'da ''anti-kripto para'' propagandası yürüttüğü ortaya çıktı.
Merkez bankaları tarafından üretilmeyen ve arkalarında herhangi bir devlet otoritesinin bulunmadığı kripto paralara, finansal regülatörlerin ve merkez bankalarının pek sıcak bakmadığı bilinen bir gerçek. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkede yetkili kişiler, vatandaşların kripto paralara yatırım yaparken ihtiyatlı davranmasını tavsiye ediyor ve bu para birimlerinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Polonya'da ise yetkili kurumlar; vatandaşları, kripto paralardan uzak tutmak için farklı bir yol izledi. Polonya Merkez Bankası ve Mali Denetim Otoritesi kripto para yatırımlarına karşı YouTube'da karalama kampanyası başlattı.


YouTube üzerinden karalama kampanyası  

Yerel haber portalı money.pl tarafından ortaya çıkarılan ve Polonya Merkez Bankası'nın da itiraf ettiği karalama kampanyası uyarınca bazı YouTube kanalları ile anlaşan yetkililer toplamda 91.000 Polonya zlotisi(yaklaşık 102.000 TL) ödedi ve bu kanallardan kripto para yatırımlarını kötüleyen içerikler üretmesini istedi. Money.pl'nin raporuna göre söz konusu içerikler 1.5 milyonun üstünde abonesi olan Planeta Faktów isimli YouTube kanalında ve 1 milyona yakın abonesi bulunan Polonyalı YouTuber Marcin Dubiel'in YouTube kanalında paylaşıldı. Marcin Dubiel tarafından ''Her şeyimi kaybettim'' başlıklı video ile kripto para yatırımlarının riskli olduğu vurgulanırken Planeta Faktów'un videolarında ise Bitcoin başta olmak üzere kripto paralara yapılan yatırımlar alaycı bir dille eleştirildi.

Söz konusu videoların büyük bir kısmı, Bitcoin'e yönelik ilginin rekor düzeye ulaştığı aralık ayında paylaşıldı. Videolarda bu videoların ücret karşılığında çekilen içerikler olduğuna dair hiçbir bilgi paylaşılmazken videoların çekilmesi için Polonya Merkez Bankası'nın talepte bulunduğu yönünde de bir açıklamaya yer verilmedi. Bununla birlikte Mali Denetim Otoritesi ve Polonya Merkez Bankası tarafından oluşturulan ve kripto paralara karşı uyarıların yer aldığı web sitesine(#uwazajnakryptowaluty) videoların açıklama kısmında yer verildi. 


İddialara göre Polonya'daki kripto para karşıtı çalışmalar YouTube ile de sınırlı değil. Mali Denetim Otoritesi ve Polonya Merkez Bankası'nın; Google İrlanda ve Facebook İrlanda şirketleri ile Polonya'nın YouTube ağı olan Gamellon'u da kapsayan çok geniş bir propaganda çalışması yürüttüğü belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl kripto para ticaretini ve madenciliğini yasal olarak kabul eden Polonya'nın neden böyle gizli bir çalışma yürütme ihtiyacı duyduğu ise bilinmiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim