Anlık Bildirim

Robot kol mekanizmasının mucidi George C. Devol 99 yaşında öldü


Günümüz üretim tesislerinde sıkça rastlanan robot işçileri ve robot kol mekanizmaları pek çok ağır ve tehlikeli işi yerine getiriyor. Tamamen robot işçilerden oluşmuş fabrikalar bile mevcut durumda. Özellikle otomotiv endüstrisinde yoğun olarak kullanılıyor.

Robot işçilerin atası sayılabilecek ilk robot kolu icad eden George C. Devol ise geçtiğimiz Perşembe günü Wilton Conn şehrinde 99 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1912 yılında Louisville eyaletinde doğan Devol, lisede mekanik ve elektronik eğitimi aldı ancak üniversiteye gitmedi. Zamanını deneylere ayıran Devol 1930’lu yıllarda filmler için kayıt teknolojileri geliştiren United Cinephone adlı bir şirket kurdu.

1950’lerin başında Devol programlanabilir mekanik bir kol geliştirmek için elektrik mühendisliği ve makine kontrolü alanındaki yeni işini kurdu. 1954 yılında mühendis dostu Joseph Engelberger’e mekanik kol tasarımının detaylarını açıkladı ve onun desteğiyle patent başvurusu yaptı.

1961 yılında Universal Automation-Unimation adıyla konseptinin patentini aldı. Engelberger ise Unimation Inc. adıyla bu mekanik kol tasarımını pazarlamak için bir şirket kurdu.

İlk olarak General Motors’un Tenton’daki fabrikasında kullanılmaya başlayan Unimate sıcak metal parçaları ocaklardan çıkararak istifleme işini yapıyordu. Çok geçmeden Chrysler ve Ford mekanik kol için sipariş verdi.

1966 yılında Unimate boyama, kaynak yapma, yapıştırma gibi zararlı ve tehlikeli işlerde kullanılmak için yeniden tasarlandı. Aynı yıl The Tonight Show’a çıkan Engelberger'in orkestrayı yönetmekten teneke kutuları açmaya kadar pek çok işte robot kolların kullanılacağını anlattığı program yıllarca hafızalardan silinmedi. O dönem Unimation 1000 adet satış rakamına ulaştı. 1980’li yıllara girdiğimizde ise Westinghouse firması Unimation’u bünyesine kattı.

Özellikle Japonların yoğun araştırmalarıyla robot kollar mobil veya uzaktan kontrol edilebilir hale geldi. Sadece fabrikalarda değil hastane gibi önemli yerlerde de kullanılmaya başladı. Böylece modern robot endüstrisi başlamış oldu. 

Devol ise bir danışmanlık şirketi açarak robot teknolojilerinin gelişmesine katkıda bulunmaya devam etti.

2002 yılında Popüler Mekanik dergisi tarafından son 50 yılın en önemli 50 icadı arasında gösterilen Unimation’un ilk modellerinden birisi Smithsonian Enstitüsü Amerikan Tarihi müzesinde sergileniyor.

Mayıs ayında Devol, Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne alındı.

1983 yılında Devol robotların bilgisayarlarla iletişim kurabilmeleri ve birbirileriyle senkronize olarak çalışmaları gerektiğini belirtmişti.

Devol, robot kolu ilk olarak bir işçi yaklaştığında çamaşır makinesi kapağını otomatik olarak açıp kapama işinde kullanmıştı. 1939 yılında bir fuara giren kişileri sayabilen fotoelektrik sayacı icad eden Devol, Speedy Weeny denen ilk mikrodalga fırın tasarımının geliştirilmesine de yardımcı olmuştu.
Robot kol mekanizmasının mucidi George C. Devol 99 yaşında öldü
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim