Anlık Bildirim

Saç dökülmesinden sorumlu gen kanser tedavisinde kullanılabilir

Bilim adamları, hücrelerimizdeki genleri modifiye ederek bağışıklık sistemimizden gizlenen kanserli hücreleri savunmasız hale getirmenin bir yolunu bulmuş olabilir.
Kanserle savaşta bağışıklık sistemimizin güçlü olması büyük öneme taşıyor. Bu bilinçle hareket eden bilim adamları çok çeşitli bağışıklık arttırıcı tedaviler geliştirdiler. Ancak, bu tedavilerin istenen sonucu verdiğini söylemek zor.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi araştırmacıları, alopecia areata adlı otoimmün hastalıkta saç dökülmesine neden olan geni kanserli hücrelerle savaşacak şekilde değiştirilerek belli tür kanserlerin tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Araştırmanın temelinde otoimmün hastalıklarda vücudun kendi dokularına saldırması yatıyor. Normalde vücudumuza bir bakteri ya da mikrop girdiğinde t hücreleri devreye girer ve bu organizmalarla savaşarak bizi dış etkenlerden korur. Ancak, bazen bu hücreler kontrolsüz üretilir ve t hücreleri kendi dokularımıza saldırmaya başlar. Aynı şekilde saç dökülmesine neden olan bu durumdan sorumlu IKZF1 genini inceleyen bilim adamları, bu geni kanserli tümörleri bağışıklık sistemine karşı zayıf kılacak şekilde modifiye edebileceklerinden hareketle yola çıktılar.

Geliştirdikleri bilgisayar algoritmasıyla kanser genom atlasını tarayan araştırmacıları, melanom ve prostat kanserlerinin aralarında bulunduğu bir takım kanserin tedavisinde söz konusu genin kullanılabileceğini tespit etmişler. Hayvanlar üzerinden yapılan deneylerde, tümörler modifiye edilerek IKZF1 genini fazla üretmesi sağlanmış. Neticede bu tümörlerin bağışıklık sistemine karşı kendilerini gizleme kabiliyeti azalmış.

Araştırmacı ekipte yer alan bilim adamı Charles Drake, klinik deneylerde elde edilen sonuçların heyecan verici olduğunu, çünkü normalde prostat kanserinin bağışıklık sisteminden çok iyi gizlenebildiğini, bu yöntemle prostat kanseri tedavisinin mümkün olabileceğini belirtiyor. Araştırmanın bir tedavi yöntemine dönüşmesi için henüz çok erken. Bilim adamları insan tümörlerinde IKZF1 genini nasıl aktifleştireceklerini henüz bilmiyorlar. Öte yandan, bu gene sahip tümörlerin mevcut bağışıklık sistemi tedavilerine nasıl yanıt verdiği izlenip daha detaylı bilgiler elde edilebilir ve yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim